Σοκ από τις δηλώσεις της πριγκίπισσας Άννας για το αλογίσιο κρέας

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στη Βρετανία οι δηλώσεις της πριγκίπισσας Άννας-  κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και πρώην πρωταθλήτρια ιππασίας- η οποία  παρότρυνε τους συμπατριώτες της να τρώνε κρέας αλόγου προκειμένου να προστατεύσουν τα ζώα από την κακομεταχείριση!

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης "Παγκόσμια Ιππική Πρόνοια", στην οποία είναι και πρόεδρος, η Άννα  υποστήριξε ότι οι εκτροφείς θα φρόντιζαν περισσότερο τα άλογα τους, εάν προορίζονταν για κατανάλωση. "Θα περιορίζονταν άραγε οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης εάν το κρέας του αλόγου είχε κάποια αξία;" διερωτήθηκε.  

Επίσης, η πριγκίπισσα είπε ότι "η στάση μας απέναντι στο εμπόριο του αλογίσιου κρέατος και την αξία του θα πρέπει να αλλάξει", φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου το φιλέτο του αλόγου είναι το πιο ακριβό είδος κρέατος.  

Οι δηλώσεις της, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την οργή των ζωόφιλων σε όλη τη χώρα. "Τι άλλο θα δούμε από τη βασιλική οικογένεια; Τη βασίλισσα να προτείνει να τρώμε τα κόργκι;" ειρωνεύτηκε η οργάνωση Peta, αναφερόμενη στα αγαπημένα σκυλάκια της βασίλισσας Ελισάβετ.

"Εάν η πριγκίπισσα επιθυμεί πραγματικά το καλό των αλόγων, της προτείνουμε να αγωνιστεί για να μπει ένα τέλος στην ανελέητη βιομηχανία των ιπποδρόμων που αναγκάζει τα ζώα να τρέχουν, μέχρι θανάτου, σε δύσκολα εδάφη κι όταν πια δεν μπορούν να τρέξουν άλλο, μεταφέρονται, σε απροκρουστικές συνθήκες, στα σφαγεία, όπου μετατρέπονται σε φτηνή σκυλοτροφή", αναφέρει η  Peta.

Η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος, ωστόσο, δεν αποτελεί ταμπού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία υπάρχουν 650-700 κρεοπωλεία που διαθέτουν κρέας αλόγου ενώ στην Γερμανία υπολογίζονται γύρω στα 100.

Στις αρχές του έτους, ο εντοπισμός κρέατος αλόγου σε προμαγειρεμένες συσκευασίες ζυμαρικών που υποτίθεται ότι περιείχαν βοδινό αλλά και σε άλλα είδη διατροφής που πωλούνταν στα σουπερμάρκετ προκάλεσε σοκ στη Βρετανία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.