Στο Λουγκάνσκ η ρωσική βοήθεια – Για «εισβολή» κάνει λόγο η Δυση

Τα πρώτα φορτηγά με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν σήμερα στο πολύπαθο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και η ΕΕ κατηγορούν τη Μόσχα για "άμεση εισβολή".  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την «απόφαση της Ρωσίας» να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη έγκριση του Κιέβου, ενώ βλέπει μια «ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».

«Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της» δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, ενώ χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης». 

 

Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν - σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ- τόνισε ότι η Μόσχα αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί "δεν μπορούσε να περιμένει άλλο". 

Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα ήταν "απαράδεκτη" τόνισε, εκφράζοντας τη "σοβαρή ανησυχία του" για "την κλιμάκωση της βίας" εκ μέρους των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε για να συζητήσει το θέμα του ρωσικού κομβόι, μετά από αίτημα της Λιθουανίας.

Περίπου 70 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το πρωί στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου και χωρίς συνοδεία από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα ενώ, αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είδε τα φορτηγά να διασχίζουν τα σύνορα συνοδευόμενα από φιλορώσους αντάρτες.