Ουκρανία: 1100 νεκροί μέσα σε δύο εβδομάδες

Ο απολογισμός των νεκρών από τη σύρραξη στην Ουκρανία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες, φθάνοντας τους 2.086 την 10η Αυγούστου από 1.129 την 26η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κατά μέσον όρο, πάνω από 60 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται αφότου άρχισαν οι μάχες στα μέσα του Απριλίου στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε η Σεσίλ Πουγί, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000 άνθρωποι.

Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέλη ενόπλων ομάδων και άμαχοι και πρόκειται για «πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις», σημείωσε η ίδια.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι πολύ πιθανό ότι δεν αναφέρονται όλες, ενώ δεν είναι σαφές εάν στον απολογισμό των θυμάτων που δίνει ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνονται και στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο απολογισμός βασίζεται σε πληροφορίες που έχει λάβει ο Οργανισμός από τις ουκρανικές αρχές καθώς και από τοπικά νοσοκομεία και κλινικές, εξήγησε η Πουγί. «Δεν έχουμε καμιά αναλυτική καταγραφή των εθνικοτήτων ή των ιδιοτήτων (στρατιωτικοί, πολίτες) τους», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, 12 ουκρανοί εθνικιστές που συγκρούονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώθηκαν και άγνωστος αριθμός συνελήφθησαν όμηροι, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα ανταρτών.

Οι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε τους εθνικιστές λίγο έξω από το Ντονέτσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, είπε εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, των ακραίων εθνικιστών που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές για το τάγμα αυτό από τον Απρίλιο που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, είπε ο ίδιος.