Για τη μάχη των μαχών προετοιμάζονται στο Ντονέτσκ

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ - το ένα από τα δύο προπύργια των αυτονομιστών - και δηλώνουν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την ανακατάληψη των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων στην Ανατολική Ουκρανία.   

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο «τελικό στάδιο» των επιχειρήσεων για την ανάκτηση του ελέγχου του Ντονέτσκ και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αυτή, όπως και το Λουγκάνσκ. 

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Οι άμαχοι είναι συνετό να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, η απελευθέρωση των οποίων επίκειται άμεσα», δήλωσε ο Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος είπε πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».     

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυροβολικό τόσο το Ντονέτσκ όσο και το Λουγκάνσκ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το δημοτικό συμβούλιο στο Ντονέτσκ ανέφερε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν το σαββατοκύριακο από τους βομβαρδισμούς. Έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Η μάχη για την βιομηχανική μητρόπολη - που πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης είχε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους - ίσως αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του ανεπηρέαστος από την παρουσία —σύμφωνα με το NATO— περίπου 20.000 Ρώσων στρατιωτικών στα σύνορα, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια χερσαία εισβολή και κλιμακώνει τις επιχειρήσεις υπολογίζοντας στο ότι η Δύση θα αποτρέψει μια ρωσική εισβολή.    

 Το Κίεβο τονίζει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα των δύο χωρών, οι οποίοι υποστηρίζονται από βαρέα οχήματα και όπλα περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων συστοιχιών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, 

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, το NATO υποστηρίζει πω,ς οποιαδήποτε ρωσική ανθρωπιστική αποστολή, θα χρησιμοποιείτο ως ένα πρόσχημα για να προστατευθούν οι αντάρτες σε δύο επαρχίες που αποκαλούν τη «Νέα Ρωσία», χρησιμοποιώντας έναν όρο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει «συμφωνήσει», με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την  αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες»,  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή,  σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.