ΝΑΤΟ: “Ρωσική έφοδος” πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία

Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι μια «ρωσική έφοδος» πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας, χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

Επιπλέον, εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος και έκαναν τις "ενέργειες που χρειάζονταν".  

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι ρωσικά οχήματα εισήλθαν στην επικράτεια της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα φαντασίας». Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επαφές με την Ουκρανία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Telegraph μετέδωσαν πως 23 ρωσικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Η Βρετανία είχε ενημερωθεί από το Κίεβο ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα έχουν εισέλθει στην Ουκρανία και είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Το ΝΑΤΟ , βασιζόμενο στις ίδιες πληροφορίες, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία .

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία πως προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που ήδη έχει φτάσει στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παραδόσεις.

Η αμφιλεγόμενη ρωσική οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει γίνει νέα εστία της διπλωματικής σύγκρουσης για την Ουκρανία, με το Κίεβο να μην προτίθεται να την αφήσει να περάσει και τη Δύση να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Μόσχας, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κομβόι των φορτηγών ως "δούρειο ίππο" για να μπει στο ουκρανικό έδαφος.