“Οχυρώνονται” οι αυτονομιστές διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία

Τελεσίγραφο 48 ωρών έχει στείλει το Κίεβο στους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Μετά τη λήξη της διορίας, η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι " θα υπάρξει δυναμική επέμβαση" για να αποκατασταθεί η τάξη. 
 
Το αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Λουχάνσκ- και πρώην κτίριο της KGV-  είναι ένα από τα τρία κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την Κυριακή, ζητώντας τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Κίεβο, όπως συνέβη στην Κριμαία.
 
Παρά το γεγονός ότι περίπου 50 άτομα αποχώρησαν τη νύχτα, σήμερα οι αυτονομιστές διαδηλωτές  ενισχύουν τα οδοφράγματα και ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ, ενώ ζήτησαν και την βοήθεια του Πούτιν.

“Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Το Χάρκοβο έχει χαθεί, το Ντόνετσκ έχει χαθεί, το Μικολάιβ χάθηκε εδώ και καιρό, η Οδησσός έχει σχεδόν χαθεί. Αυτό είναι, είμαστε η τελευταία ελπίδα όλης της Ουκρανίας”, τονίζει ηγετικό στέλεχος των ακτιβιστών στο Λουγκάνσκ.

Σάκοι άμμου και ξύλινα κιβώτια έχουν στοιβαχτεί στην είσοδο του κτιρίου για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. Άνδρες με τουφέκια είναι ορατοί από τα σπασμένα παράθυρα, οι ίδιοι οι καταληψίες έχουν δηλώσει ότι έχουν 200-300 Καλάσνικοφ, ενώ στο κτίριο κυματίζουν μόνο ρωσικές σημαίες. 

"Θελήσαμε να διαπραγματευτούμε, όμως κανείς δεν θέλησε να μας ακούσει και απείλησαν να επιτεθούν εναντίον μας. Αν μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε", προειδοποίησε από την πλευρά του ένας εκ των επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Όλεγκ Ντεσιατνίκοφ.  

 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να μην "διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο" στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν "θετική έκβαση". 

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι καταλήψεις κτιρίων στα ανατολικά της χώρας αποτελούν μέρος ενός σχεδίου, της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η Μόσχα όμως χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες και αρνείται κάθε ανάμειξη.