Ουκρανία: Επεισόδια και συμπλοκές σε Λουχάνσκ και Χάρκοβο

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) στην πόλη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη λήξη μιας κινητοποίησης σε ένδειξη συμπαράστασης σε φιλορώσους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί από τις αρχές.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες, ζητούσαν την απελευθέρωση των φιλορώσων ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Έριξαν αυγά και πέτρες εναντίον της έδρας της SBU, σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την κεντρική είσοδο και μια ομάδα από αυτούς εισέβαλε στο κτίριο.

Εξάλλου στο Χάρκοβο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με μια ομάδα εθνικιστών. Οι τελευταίοι, που χαρακτηρίζονται "φασίστες" από τη Μόσχα και τους φιλορώσους της Ουκρανίας, απομακρύνθηκαν από την περιοχή υπό την προστασία της αστυνομίας.

Μετά την ανατροπή, στα τέλη Φεβρουαρίου, του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά από πολύμηνες, αιματηρές κινητοποιήσεις στο Κίεβο, η κατάσταση στις ανατολικές και νότιες ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας παραμένει τεταμένη. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις στα ανατολικά. Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας οργανώνονται συνήθως στο τέλος κάθε εβδομάδας στις μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι "θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα" τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία.