100.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου της με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον  πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος ανέφερε έναν αριθμό κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν των 20.000, που είχαν ανακοινώσει οι ΗΠΑ.

"Σχεδόν 100.000 στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην ουκρανική μεθόριο. Είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πλήγματα διάρκειας πολλών εβδομάδων", σημείωσε ο Αντρέι Παρούμπι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω Ίντερνετ από το Κίεβο στο Ατλαντικό Συμβούλιο, έναν κύκλο συζήτησης στην Ουάσινγκτον.

"Τα ρωσικά στρατεύματα δεν βρίσκονται μόνον στην Κριμαία, έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος όλης της μεθορίου. Βρίσκονται στον Βορρά, στην Ανατολή, στον Νότο", σημείωσε ο ίδιος. "Κάθε μέρα, κάθε νύχτα, αναμένουμε μια τεράστια επίθεση στο έδαφος της ηπειρωτικής Ουκρανίας και προετοιμαζόμαστε", πρόσθεσε ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία "ξεπερνά το συνηθισμένο" και κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει το στρατό της και να αρχίσει συνομιλίες με το Κίεβο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι κινήσεις αυτές των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να αποτελούν απλώς μια προσπάθεια εκφοβισμού της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο από μέρους του Κρεμλίνου, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προοιωνίζονται νέες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες. 

Ως απάντηση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία, ρόλος που έδειξε τις "νέες ικανότητες" του ρωσικού στρατού. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε "την διοίκηση και τους άνδρες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τις υπόλοιπες μονάδες που είναι ανεπτυγμένες στην Κριμαία για την αυτοσυγκράτηση και το θάρρος που επέδειξαν", κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο.

"Ο επαγγελματισμός των ρώσων στρατιωτικών επέτρεψε την αποφυγή προκλήσεων, εμπόδισε την αιματοχυσία και εγγυήθηκε τις προϋποθέσεις ενός ελεύθερου και ειρηνικού δημοψηφίσματος", πρόσθεσε.

Ανησυχία στην Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, πρόκειται για περισσότερους από 20.000 Ρώσους στρατιώτες με εξοπλισμό και μονάδες που χρειάζονται για μια στρατιωτική επιχείρηση, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κατά μήκος της ρωσοουκρανικής μεθορίου. Η Ρωσία ωστόσο διέψευσε την Κυριακή ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στη μεθόριο.

Την ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας φάνηκε επιφυλακτικός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, όσον αφορά στον αριθμό αυτόν, τον οποίο ανέφερε ο Παρούμπι. "Φαίνεται υπερβολικά υψηλός", σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιώτες στην ουκρανική μεθόριο. "Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τα στρατεύματά τους", σημείωσε ο Χέιγκελ, τον οποίο ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα διασχίσουν την μεθόριο και ότι πρόκειται απλώς για στρατιωτικά γυμνάσια της Άνοιξης.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η ρωσική επιχείρηση που αποσκοπεί στην ανάληψη του ελέγχου της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας φέρει την "κωδική ονομασία 'Ρωσική Άνοιξη'". Ο ρωσικός στρατός, του οποίου την παρουσία έχει διαψεύσει η Μόσχα, αποτελείται κυρίως από "πολύ καλά εξοπλισμένες Σπετσνάζ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αρχίζουν το επόμενο στάδιο, αυτό μιας πολιτικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην υπονόμευση των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία" της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο.