Ομπάμα-ΕΕ: Ενωμένοι απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισαν σήμερα για άλλη μία φορά ότι είναι ενωμένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. 

Στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα, στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια βρέθηκε η κρίση στην Ουκρανία και οι τεταμένες σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η Ρωσία έχει πλέον απομονωθεί -ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Κριμαία- αλλά η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή. Ωστόσο, τόνισε ότι "εξετάζουμε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στον τομέα της ενέργειας" σε περίπτωση νέων επιθετικών ενεργειών.

"Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής και πιο ακριβής, όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στέκονται μαζί" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.   

Εκτός της ουκρανικής κρίσης, η οικονομική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αφορούσε στις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις (κλιματικές αλλαγές και ενέργεια). 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι - στην προσπάθεια της να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία- η Ευρώπη πρέπει αν βρει δικούς της πόρους και τρόπους ανάπτυξης και να μην στρέφεται μόνο στις ΗΠΑ. 

"Νομίζω ότι είναι χρήσιμο για την Ευρώπη να εξετάσει τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της, καθώς και το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν με "πρόσθετη" ενέργεια" είπε ο Ομπάμα. 

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών και έδρα του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για διεύρυνση των μελών μας".

Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Belga, οι Βρυξέλλες έχουν χωριστεί σε τρεις περιμέτρους υψίστης ασφαλείας, ενώ η βελγική αστυνομία έχει κινητοποιήσει 1.500 αστυνομικούς, οι οποίοι μαζί με 200 αμερικανούς πράκτορες ασφαλείας και ελικόπτερα, επιβλέπουν την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο βελγικός Τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς τις βελγικές αρχές για το κόστος της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές επισημαίνουν ότι το κόστος ασφαλείας δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τόσο περίπου είναι και το κόστος για την ασφάλεια των τελικών κυπέλλου του βελγικού ποδοσφαίρου.