Αποχωρούν τα ουκρανικά στρατεύματα από την Κριμαία

Βήμα πίσω κάνει η Ουκρανία στο θέμα της Κριμαίας κι ενώ ο ρωσικός στρατός προελαύνει στα εδάφη γύρω από τη Σεβαστούπολη και επιχείρηση να καταλάβει ναυτική βάση στη Φεοντόσια.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντρ Τουρχίνοφ ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της χώρας του από την περιοχή.

Ελάχιστες είναι, εξάλλου, οι βάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο.

Μόνο το τελευταίο 48ωρο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλες δύο βάσεις, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τουρχίνοφ είπε ότι η απόφαση ελήφθη, επειδή απειλούνται οι ζωές των Ουκρανών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας από τις κινήσεις των Ρώσων.

Στην Κριμαία βρίσκεται και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου για να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο υπουργός είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στην ουκρανική χερσόνησο, μετά την ένωσή της με τη Ρωσία.

Η επιχείρηση στη Φεοντόσια της ανατολικής Κριμαίας διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα.

Τρία φορτηγά που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

"Στόχος του Πούτιν είναι ολόκληρη η Ουκρανία", λέει η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο και προειδοποιεί ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σύρραξης, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ διαβλέπει απειλή για την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

"Η Ρωσία ίσως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με την απόπειρα επαναχάραξης συνόρων", δηλώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φραν-Βάλτερ Στάινμαγερ.