Ουκρανία: Ψυχροπολεμικά γυμνάσια ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα σύνορα της χώρας

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή.  

Σε μια επίδειξη ισχύος έναντι του Κιέβου και της Δύσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στις ασκήσεις συμμετέχουν 8.500 άνδρες του πυροβολικού, στελέχη συστοιχιών πυραύλων Γκραντ, Χαρικέιν και Τορνέιντο, 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα.

Μάλιστα, μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Μπροστά σε αυτή τη μεγαλειώδη άσκηση, ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έκανε ανοιχτά λόγο για "κίνδυνο ρωσικής εισβολής" και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και σε ετοιμότητα.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας", είπε ο Τουρτσίνοφ και έκανε και πάλι έκκληση στην διεθνή κοινότητας να δώσει ένα τέλος στην επιθετικότητα της Μόσχας.  

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους από ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού, κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα. 

Διαβάστε ακόμα: Οι χώρες της Βαλτικής "φοβούνται" από τη ρωσική εισβολή στη Κριμαία: Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ανησυχούν ότι θα έρθει και η σειρά τους....

Την ίδια ώρα, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας άρχισαν από χθες,Τετάρτη, ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ακριβώς απέναντι από τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Παράλληλα, αεροπλάνα – ραντάρ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.  

Μαίνεται ο πόλεμος απειλών και βαρύγδουπων δηλώσεων

Στη πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, εκτός από τις ρωσικές δυνάμεις, πολύ έντονη είναι πλέον και η παρουσία πολιτοφυλακής πιστής στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς- ένοπλοι με κουκούλες που φρουρούν κάθε σημείο της πόλης και κάνουν ελέγχους.  

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησαν και πάλι τη Μόσχα ότι θα λάβουν "σοβαρά μέτρα" μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε σήμερα ότι είναι στο χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν το αν θα ξαναρχίσει ένας Ψυχρός Πόλεμος Δύσης-Ρωσίας ενώ, η Μέρκελ προειδοποίησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει να υποστεί μια "τεράστια" πολιτική και οικονομική ζημία, εάν πράγματι διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία.   

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε η Μόσχα την κρίση στην Ουκρανία ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόκειται να επιβάλει αντίστοιχες κυρώσεις ως αντίποινα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσουν στην επιβολή δικών τους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.