Ουκρανία: Στην τελική ευθεία η απόσχιση της Κριμαίας

Με συντριπτική πλειοψηφία, το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υιοθέτησε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ουκρανία και υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ και τυπικά, μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις - σε συνεργασία με τον "αυτόνομο στρατό" της Κριμαίας- έχουν αποκλείσει κυριολεκτικά την χερσόνησο, με φυλάκια ελέγχου σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή και απαγόρευση πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

Σε μια επιπλέον επίδειξη των φιλορωσικών αισθημάτων της Κριμαίας- και εν μέσω τεταμένου κλίματος- ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Sergei Aksyonov δήλωσε ότι η Δημοκρατία της Κριμαίας θα εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που βρίσκονται στη χερσόνησο, αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Από την πλευρά τους, οι νέες αρχές του Κιέβου, το επίσημο ουκρανικό κοινοβούλιο, έδωσε προθεσμία έως την Τετάρτη στην τοπική βουλή της Κριμαίας να ακυρώσει το δημοψήφισμα, αλλιώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης, ενώ ο ουκρανικός στρατός άρχισε τα πολεμικά γυμνάσια με αληθινά πυρά, αποφασισμένος να υπερασπιστεί (μάταια ωστόσο) την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. 

Απαντώντας στην δημιουργία του "αυτόνομου" στρατού της Κριμαίας και τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της χερσονήσου, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού, τονίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός θα ανασυγκροτηθεί "ουσιαστικά από το μηδέν".

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών σε σχέση με τους 200.000 Ρώσους στρατιώτες και πλέον που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της. 

Υποστήριξη από τον Ομπάμα ζητά ο Γιάτσενιουκ

Μπροστά στο τετελεσμένο ουσιαστικά γεγονός της απόσχισης της Κριμαίας και την ένταξη της στην Ρωσία, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Κιέβου μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη "σθεναρή υποστήριξη" της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι είχαν και πάλι σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Κριμαία, χωρίς να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους.

Επίσης, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τέλος, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία για να αξιολογήσει την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα επισκεφθεί προς το παρόν τη χερσόνησο της Κριμαίας, γιατί "η ασφάλεια της αντιπροσωπείας του δεν είναι εγγυημένη".