Λευκός Οίκος: Συνάντηση Γιατσενιούκ – Ομπάμα την Τετάρτη

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη 12η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Η διμερής συνάντηση θα γίνει μόλις μερικές ημέρες πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία, για θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει «κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. . . εξασφαλίζοντας μια ευρεία διεθνή υποστήριξη. Προσκάλεσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να επιδείξει ακόμη περισσότερο την υποστήριξή του» προς τη χώρα αυτή, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τόνι Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει σχετικά με τον τερματισμό της κρίσης στην Κριμαία. «Την προσεχή Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου διότι θα έχω φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσω στο ανώτατο επίπεδο τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax κατά την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.