Έσπασε το ρεκόρ δημοτικότητάς του ο Πούτιν, λόγω Ουκρανίας

Στο κόκκινο εκτοξεύτηκε η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αναφέρουν σήμερα τα κυριότερα ρωσικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έσπασε το ρεκόρ δημοτικότητάς του, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία τον Μάιο του 2012, ΄συμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το ανεξάρτητο Κέντρο Levada, σε δείγμα 1.603 ανθρώπων σε 45 ρωσικές επαρχίες.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις Ρώσους (69% των ερωτηθέντων, 9% περισσότεροι απ' ό,τι τον Φεβρουάριο του 2013) δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική του Πούτιν και μόνο το 30% των Ρώσων (έναντι 35% πριν ένα χρόνο) εξέφρασε την αντίθεσή τους.

"Η δημοτικότητα του Πούτιν, που πλησιάζει το ποσοστό που είχε φτάσει τον Μάιο του 2012, όταν επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς συνεχίζεται η επέμβαση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία", εκτιμά ο Αλεξέι Λέβινσον κοινωνιολόγος του Κέντρου Levada.

Η δημοτικότητα του Πούτιν, 61 ετών, δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 60% από το 2000 οπότε ανήλθε στην εξουσία.

Σε μια παράλληλη δημοσκόπηση, το ινστιτούτο VTsIOM τοποθετεί τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο 68% και επισημαίνει ότι για το 53% των ερωτηθέντων η ουκρανική κρίση είναι το "βασικό θέμα" της επικαιρότητας.