Συμφωνία Γιανουκόβιτς – διαδηλωτών για διενέργεια εκλογών

Μετά από ένα "ματωμένο" τριήμερο με τουλάχιστον 80 νεκρούς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν τελικά σήμερα να δώσουν τα χέρια, συμφωνώντας σε πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του έτους, ως μέρος συμφωνίας για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης της χώρας.   

Επιπλέον,  συμφωνήθηκε και υπερψηφίστηκε από τη βουλή η επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, με αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και περισσότερες εξουσίες στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού.

Επίσης, στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.

Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

 Παράλληλα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνική ενότητας και αναδιανομή των εξουσιών ώστε η χώρα να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο συμβιβασμός που προήλθε μετά από ώρες συνομιλιών με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών - υπουργών εξωτερικών από ευρωπαϊκά κράτη. Στις συνομιλίες μετείχε και ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας, ο οποίος όμως τηρούσε σιγή ιχθύος αναφορικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας. 

Τα εμπλεκόμενα μέρη επικύρωσαν μέσα σε λίγα το κείμενο-οδικό χάρτη για την Ουκρανία, αλλά η ατμόσφαιρα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, παρουσία των τριών Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του Ρώσου απεσταλμένου, ήταν βαριά.

Η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται κατά πόσο θα τηρηθούν οι υπογραφές...

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, δίνει τα χέρια με τον άσπονδο εχθρό του, πρόεδρο Γιανούκοβιτς

Αν και οι  Γερμανοί και Πολωνοί υπουργοί συναντήθηκαν απευθείας με διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου για να τους ανακοινώσουν ότι οι ηγέτες τους στηρίζουν την συμφωνία, ωστόσο, χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν στα οδοφράγματα της πλατείας, ενισχύοντας τις φρουρές τους, καθώς δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς.

Ιδιαίτερα ανήσυχη πάντως δηλώνει η διεθνής κοινότητα, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο η πολιτική συμφωνία θα εκτονώσει (τουλάχιστον άμεσα) τη βία και στους δρόμους.