Ο μύθος του ύπνου των 8 ωρών καταρρέει

Ο 8ωρος ύπνος στη διάρκεια της νύχτας είναι ένα “ευαγγέλιο” της σύγχρονης ιατρικής και άλλων επιστημών που ισχυρίζονται ότι πρέπει να τηρείται ευλαβικά και απαράβατα.

Αυτό συχνά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει στους ανθρώπους. Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας βασανίζονται να κοιμηθούν καθώς θεωρούν ότι ξυπνούν από κάποιο πρόβλημα και αυτό τους οδηγεί τελικά, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία- σε προβλήματα αϋπνίας.

Διαβάστε: Σπάνια διαταραχή του ύπνου μας κάνει να βλέπουμε δαίμονες

Όπως αναφέρει στο BBC ο ειδικός επιστήμονας επί θεμάτων ύπνου, Gregg Jacobs, όμως, “το να ξυπνούμε στη διάρκεια της νύχτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία”.

Μάλιστα, καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, ο ύπνος μας δεν ακολουθούσε το σύγχρονο πρότυπο των 8 ωρών!

Το 2001, ο ιστορικός Roger Ekirch του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια αφού μελέτησε 500 διαφορετικές πηγές σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου διαφόρων λαών: από τα ομηρικά έπη και σύγχρονα ιατρικά βιβλία, μέχρι θρησκευτικά κείμενα της Νιγηρίας και λογοτεχνικά έργα βρήκε ότι οι άνθρωποι, στη μεγαλύτερη φάση της ιστορίας κοιμούνταν για 4 ώρες, μετά ξυπνούσαν για 1-2 ώρες και μετά ξανακοιμούνταν για άλλες 4 ώρες.

Μάλιστα σε αυτό το... μεσοδιάστημα οι άνθρωποι συχνά ήταν πολύ ενεργοί: σηκώνονταν, έκαναν δουλειές στο σπίτι, έκαναν επισκέψεις σε γείτονες, διάβαζαν, προσεύχονταν, έκαναν σεξ.

Τα περισσότερα Καθολικά εγχειρίδια προσευχής του Μεσαίωνα περιέχουν προσευχές ειδικά για τα διαστήματα μεταξύ των δυο ύπνων.

Το “μοτίβο” αυτό άλλαξε περί τα 1920 κυρίως λόγω της διάδοσης του ηλεκτρισμού αλλά και της ανάδυσης της λεγόμενης “νυχτερινής ζωής”. Καθώς η νύχτα έγινε φάση της μέρας όπου οι άνθρωποι ζούσαμε εξίσου έντονα με την ημέρα, οι ώρες που μπορούμε να αφιερώνουμε στην ξεκούραση μας έχει μειωθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για... πολυτέλειες και διαλείμματα.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα, η σημασία του ύπνου για τη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι παραγνωρισμένη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, 1 στα 3 προβλήματα για τα οποία οι άνθρωποι καταφεύγουν στο γιατρό σχετίζονται με τον ύπνο.

Όμως οι μελέτες για αυτή τη φάση της ζωής μας παραμένουν ελάχιστες.