Η γυμναστική μας βάζει για ύπνο

Η γυμναστική βοηθάει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο τους, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου (NSF). Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και 10 λεπτά άσκησης καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.
 
“Η γυμναστική και ο καλός ύπνος πάνε μαζί χέρι χέρι. Όσοι γυμνάζονται έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται”, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Μαξ Χίρσκοβιτς. Πάνω από 75% των συμμετεχόντων που γυμνάζονταν , είπαν ότι είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου συγκριτικά με εκείνους που δεν γυμνάζονταν , παρόλο που και οι δύο κοιμόντουσαν τις ίδιες ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας.
 
Επίσης, φάνηκε ότι όσοι γυμνάζονταν αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο συγκριτικά με εκείνους που δεν αθλούνταν. Συγκεκριμένα, τα 2/3 των ασκουμένων δήλωσαν ότι σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν αντιμετώπισαν δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, αϋπνίες ή πολύ πρωινό ξύπνημα. Αντίθετα οι μισοί από όσους δεν γυμνάζονταν δήλωσαν ότι ξυπνούσαν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ το 24% από αυτούς δυσκολευόταν να κοιμηθούν σχεδόν κάθε βράδυ.
 
Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι δεν γυμνάζονταν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπνική άνοια και να νιώθουν υπνηλία σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για την ίδια την ζωή του ατόμου.
 
Τέλος είναι σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από την άσκηση, οι ώρες που καθόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν τον ύπνο μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι από τους συμμετέχοντες κάθονταν λιγότερο από 8 ώρες τη ημέρα , απάντησαν ότι είχαν έναν “πολύ καλό ύπνο” αντίθετα με αυτούς που κάθονταν 8 ή περισσότερες ώρες.