Στα Σκόπια ο Γιούνκερ – Τι θα ζητήσει με αντάλλαγμα ένταξη στην ΕΕ

Στα Σκόπια ο Γιούνκερ – Τι θα ζητήσει με αντάλλαγμα ένταξη στην ΕΕ

Περιοδεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Βαλκάνια για τα βήματα μέχρι την ενταξιακή προοπτική των 6 χωρών

Σε έξι χώρες των Βαλκανίων θα βρεθεί από σήμερα και για όλη την εβδομάδα που έρχεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξετάζοντας το πόσα βήματα πρέπει να κάνει κάθε χώρα προκειμένου όλες να βρεθούν στο κατώφλι της ΕΕ. Στόχος των συνομιλιών είναι να λυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν σε κάθε χώρα (σε κάποιες πρόκειται για πολύ ριζικές αλλαγές) προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ: την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, με την επίσκεψη αυτή, ο Γιούνκερ θέλει να «ενθαρρύνει» τις έξι χώρες στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ. Μέχρι στιγμής επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μόνο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Το μικρό Μαυροβούνιο, που ήδη αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σημειώσει μάλιστα τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μίλησε για πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης ενταξιακών διαδικασιών, ειδικά για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Το αίτημα από τα Σκόπια

Ο Γιούνκερ έχει ήδη τονίσει ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το ανοικτό ζήτημα με την Ελλάδα για αυτό είναι αναγκαίο να λυθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης για ένταξη.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ξεκινήσει την περιοδεία του από τα Σκόπια. Οι Βρυξέλλες βλέπουν με «καλό μάτι» την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφού έχει κάνει τεράστια στροφή σε σχέση με τους προκατόχους της, του Ν. Γκρούεφσκι, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ πήραν μπρος και πάλι οι συνομιλίες για το Σκοπιανό.

«Υπομονή» θα ζητήσει ο Γιούνκερ από τις βαλκανικές χώρες

«Στο ταξίδι αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να καταστήσουμε σαφές για ποιους λόγους τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς θα χάσουμε περιττό χρόνο», ανέφερε, σύμφωνα με τη DW, πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της Κομισιόν, θέλοντας να εξηγήσει το ρόλο του στα Βαλκάνια τη δεδομένη στιγμή. Τόνισε όμως επίσης ότι στην Ευρώπη χρειάζεται οι υποψήφιες χώρες να έχουν υπομονή. «Η συμφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου για την άρση των συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησε 45 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόθεση της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει την άνοιξη και ως τις αρχές του φθινοπώρου η κατάστρωση ενός «οδικού χάρτη» για καθεμιά από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα περιγράφονται και οι επιμέρους ιδιαιτερότητες. Κρίσιμη θα είναι επίσης η Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια που θα διεξαχθεί τον Μάιο στη Σόφια στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι, λοιπόν, κρίσιμοι για το ευρωπαϊκό μέλλον των έξι χωρών αλλά και τους ευρύτερους συσχετισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων.