Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ΠΓΔΜ για τις ενταξιακές συνομιλίες

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ΠΓΔΜ για τις ενταξιακές συνομιλίες

Περιοδεία Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν στα Δυτικά Βαλκάνια με «νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες» και μέτρα στήριξης

Περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 1 Μαρτίου.

Ο κ. Γιούνκερ θα συνοδεύεται από την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι και από τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Η περιοδεία του Προέδρου Γιούνκερ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, πραγματοποιείται σε συνέχεια της αναγγελίας στις 6 Φεβρουαρίου, της στρατηγικής για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία περιλαμβάνει «νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες» και μέτρα στήριξης.

Ο Γιούνκερ θα αρχίσει την περιοδεία του από την πΓΔΜ, προτού μεταβεί στην Αλβανία το ίδιο βράδυ.

Στο επίκεντρο των συζυτήσεων με τους αξιωματούχους των δύο χωρών αναμένεται να βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Επίτροπο για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα ταξιδέψει στη Σερβία και ακολούθως στο Μαυροβούνιο την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Τέλος, θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία την 1η Μαρτίου, όπου θα παραστεί σε επίσημο γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Μπορίσοφ μαζί με τους έξι συνομιλητές των Δυτικών Βαλκανίων.