Η Κομισιόν ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ για την ΠΓΔΜ

Η Κομισιόν ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ για την ΠΓΔΜ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση είπε ότι θα τεθεί το θέμα της ένταξης μέχρι το καλοκαίρι

Πρόταση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε ο Χαν στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Τα Σκόπια κατεβάζουν όλα τα αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό

Τη διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε, ξεκίνησε η κυβέρνηση Ζαεφ σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή.

Έτσι, στις 03:00 σήμερα τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετ», όπως ήταν γνωστός.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σκοπια 2014», που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από «Μέγας Αλέξανδρος» μετονομάστηκε σε «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων», αλλά και του μεγάλου αυτοκινητόδρομου, από «Μεγάλου Αλεξάνδρου» σε «Δρόμο Φιλίας».