Αγωνία για 105 αγνοούμενες μαθήτριες από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Αγωνία για 105 αγνοούμενες μαθήτριες από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Μία νέα τραγωδία τύπου «Τσιμπόκ» στη Νιγηρία

Εκατόν πέντε μαθήτριες ενός σχολείου θηλέων εξακολουθούν και αγνοούνται έπειτα από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε οικοτροφείο στη Νιγηρία, τη Δευτέρα το βράδυ.

Εκατοντάδες κορίτσια του οικοτροφείου του Ντάπσι, στην πολιτεία Γιόμπε, τράπηκαν σε φυγή στο κοντινό δάσος κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του σχολείου τους και έκτοτε δεν ξαναγύρισαν.

Φερόμενα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης έφθασαν τη νύχτα με οχήματα με στόχο να απαγάγουν τα παιδιά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

«Ένας πλήρης κατάλογος όλων των κοριτσιών που αγνοούνται» έχει καταρτιστεί και περιλαμβάνονται 105 ονόματα, δήλωσε ο Μπασίρ Μάνζο, πρόεδρος της οργάνωσης που ίδρυσαν σχεδόν αμέσως οι γονείς των αγνοούμενων κοριτσιών και πατέρας της 16χρονης Φατιμά, επίσης αγνοούμενης.

«Αφού εξαπατηθήκαμεαπό τις αρχές που αρχικά αρνήθηκαν την απαγωγή, κατόπιν μας έκαναν να πιστέψουμε ότι οι κόρες μας βρέθηκαν, εμείς αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την απελευθέρωσή τους» είπε.

Εντούτοις, περισσότερες από τέσσερις ημέρες μετά, οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κοριτσιών και η απαγωγή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν ότι αγνοούνται.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχαρί , δήλωσε σήμερα ότι  «ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών» των κοριτσιών που αγνοούνται σε μία νέα τραγωδία τύπου «Τσιμπόκ». Το 2014 η μαζική απαγωγή μαθητριών  από το Λύκειο του Τσιμπόκ από μαχητές της Μπόκο Χαράμ προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης, κάνοντας την οργάνωση διαβόητη στη διεθνή σκηνή.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία. Ζητάμε συγγνώμη που αυτό συνέβη και συμμεριζόμαστε τον πόνο σας» υπογράμμισε ο Μπουχαρί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...