Δεκάδες μαθήτριες αγνοούνται μετά από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Δεκάδες μαθήτριες αγνοούνται μετά από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Την ώρα της επίθεσης 710 μαθήτριες βρίσκονταν στο οικοτροφείο του χωριού Νταπτσί - Αναβιώνουν οι φόβοι για νέο «Τσιμπόκ»

Δεκάδες μαθήτριες Λυκείου εξακολουθούν σήμερα να λείπουν από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία, δύο ημέρες μετά την επίθεση μαχητών της Μπόκο Χαράμ σε σχολείο θηλέων, αναβιώνοντας τους φόβους για μια μαζική απαγωγή όπως εκείνη των μαθητριών Λυκείου του Τσιμπόκ, το 2014 (κεντρική φωτογραφία), που προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης, κάνοντας την οργάνωση διαβόητη στη διεθνή σκηνή.

Βαριά οπλισμένοι μαχητές της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν τη Δευτέρα στο χωριό Νταπτσί, στην πολιτεία Γιόμπε, πυροβολώντας στον αέρα και ρίχνοντας χειροβομβίδες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Σύμφωνα με το προσωπικό του σχολείου, την ώρα της επίθεσης 710 μαθήτριες βρίσκονταν στο οικοτροφείο, που φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας από 11 ετών και άνω.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του οικοτροφείου του Girls Science Secondary School διέφυγαν στα δάση, όπως είχαν κάνει οι μαθήτριες Λυκείου του Τσιμπόκ στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο πριν από τέσσερα χρόνια.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, δεκάδες μαθήτριες του λυκείου του Νταπτσί δεν έχουν επιστρέψει, προκαλώντας τους χειρότερους φόβους στις οικογένειές τους που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από το σχολείο για να απαιτήσουν πληροφορίες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Γιόμπε, στο σχολείο θηλέων του Ντάμπσι  φοιτούσαν συνολικά 926 μαθήτριες. Από αυτές αγνοούνται 111 κορίτσια ενώ  815 μαθήτριες επέστρεψαν στα σπίτια τους. 

 

Η αστυνομία της Πολιτείας Γιόμπε δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να δημιουργεί υποψίες για απαγωγή.

Ο υπουργός Παιδείας της Πολιτείας, ο Μοχάμεντ Λαμίν, ανακοίνωσε πως το σχολείο έκλεισε και πως η έκκληση για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των κοριτσιών εξακολουθεί να ισχύει.«Μόνο μετά την καταμέτρηση θα είμαστε σε θέση να πούμε αν κάποια κορίτσια έχουν απαχθεί», είπε, διευκρινίζοντας πως πολλές κατέφυγαν σε απομονωμένα χωριά μέσα στα δάση έως και 30 χλμ. μακριά από το Νταπτσί.

«Οι κόρες μας αγνοούνται εδώ και δύο ημέρες και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουμπάκαρ Σέχου, η ανιψιά του οποίου περιλαμβάνεται στις αγνοούμενες. «Μας είπαν πως κατέφυγαν σε άλλα χωριά αλλά πήγαμε σε όλα αυτά τα χωριά, μάταια. Αρχίζουμε να φοβόμαστε πως συνέβη το χειρότερο», πρόσθεσε. «Φοβόμαστε ότι έχουμε ένα νέο σενάριο Τσιμπόκ.»

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», πραγματοποιεί από το 2009 αιματηρή εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλώντας περισσότερους από 20.000 θανάτους και 2,6 εκατ. εκτοπισμούς.

Απήγαγε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αλλά είναι η απαγωγή 276 μαθητριών Λυκείου στο Τσιμπόκ το 2014.

Οι φήμες για καταβολή λύτρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μαθητριών Λυκείου του Τσιμπόκ μπορεί να οδηγήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση να διαπράξει και άλλες απαγωγές, προειδοποιεί ο Αμαέτσκι Νουοκόλο, αναλυτής στο Roman Institute of International Studies στην Αμπούτζα.

«Κατάλαβαν πως οι απαγωγές μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά» για να αγοράσουν όπλα, πυρομαχικά και οχήματα, υπογραμμίζει.

Για τον Γιαν Σεντ-Πιερ, σύμβουλο κατά της τρομοκρατίας για τον όμιλο MOSECOM, η απαγωγή παραμένει ωστόσο μια παλιά μέθοδος για την Μπόκο Χαράμ: «Κάνουν απαγωγές κάθε εβδομάδα, ακόμη και χωρίς λύτρα, για να διατηρήσουν την πίεση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».