Κούρδοι καλούν Άσαντ: Καθήκον να πολεμήσετε τους Τούρκους στο Αφρίν

Κούρδοι καλούν Άσαντ: Καθήκον να πολεμήσετε τους Τούρκους στο Αφρίν

Ζητούν ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού καθεστωτικού στρατού

Οι Κούρδοι της πολιτοφυλακής YPG καλούν το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να τους ενισχύσει με δυνάμεις για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν να αποκρουστεί μια τουρκική επίθεση.

«Ομάδες συμμαχικές του συριακού στρατού ήρθαν στο Αφρίν, όμως όχι στην ποσότητα ή με τις δυνατότητες που χρειάζονται για να σταματήσουν την τουρκική κατοχή», δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) Νούρι Μαχμούντ. «Ο συριακός στρατός πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του ... να προστατεύσει τα συνορα της Συρίας».

Η YPG έχει καλέσει την κυβέρνηση του Άσαντ να στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τη Δαμασκό έφθασαν εκεί αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εκατοντάδες από τους μαχητές αυτούς έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα του Αφρίν για να πολεμήσουν τις τουρκικές δυνάμεις. Όμως ο Άσαντ δεν έστειλε τον ίδιο τον στρατό, μια ανάπτυξη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη απευθείας σύγκρουση με τη συριακή κυβέρνηση, εφόσον η Τουρκία δεν υποχωρήσει.

Η Άγκυρα, ένας διοικητής των δυνάμεων του Άσαντ και Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόσφατα πως η Ρωσία επενέβη για να μην στείλει η Δαμασκός στρατό για να υπερασπιστεί το Αφρίν, έπειτα από πληροφορίες για συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ στον πόλεμο, εργάζεται επίσης με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ανταρτικές παρατάξεις, για να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη YPG.

«Έχουμε την πληροφορία ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ζητούν από το συριακό καθεστώς να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ανατολική Γούτα

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά επίσης το Κατάρ, χώρα γειτονική με την οποία οι δύο πρώτες έχουν διακόψει τις σχέσεις κατηγορώντας τη κυρίως για τους δεσμούς της με το Ιράν, ζήτησαν σήμερα να τερματισθεί η βίαιη επίθεση του συριακού καθεστώτος σ' έναν πολιορκημένο θύλακο που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται ενώ έχει αυξηθεί η διεθνής πίεση υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Γούτα, όπου τουλάχιστον 335 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολυάριθμα παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος.

«Υπογραμμίζουμε ότι είναι ανάγκη το συριακό καθεστώς να σταματήσει τη βία ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική αρωγή και να ακολουθήσει με σοβαρότητα την οδό μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

«Ανησυχούμε για τη συνέχιση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα και για τις επιπτώσεις τους στους αμάχους» σ' αυτόν τον ανταρτικό θύλακο που βρίσκεται κοντά τη Δαμασκό, πρόσθεσε το υπουργείο στο Ριάντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κλιμάκωση και ζήτησαν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία και να προστατευθούν οι άμαχοι, που θα μπορέσουν έτσι να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και ανθρωπιστική αρωγή.

Το Κατάρ από την πλευρά του κατήγγειλε την επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.

«Το Κράτος του Κατάρ καταδικάζει με δριμύτητα τις σφαγές και τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές των συριακών ανταρτικών οργανώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Ριάντ φιλοξένησε μάλιστα συναντήσεις της αντιπολίτευσης.

Τους τελευταίους μήνες το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι χαλάρωσαν τη θέση τους αναφορικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητούσαν, και προκρίνουν πλέον μια πολιτική διευθέτηση της καταστροφικής σύγκρουσης που κλείνει σύντομα επτά χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ