Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητούν Die Linke και Πράσινοι

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητούν Die Linke και Πράσινοι

Καλούν τη Μέρκελ να μην κλείσει τα μάτια στις απειλές της Άγκυρας κατά της Ελλάδας

Να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία καλούν την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Die Linke (Αριστερά) και Πράσινοι, ενόψει της συνάντησής της σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν 2 χρόνια και πραγματοποιείται σε περίοδο, όπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. H επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλιστικού υλικού προς την νατοϊκή χώρα και να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Όποιος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μια ισλαμική δικτατορία, καταπατά τις ευρωπαϊκές ιδέες», δήλωσε η ίδια στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

«Στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ, η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να βγάλει τα μεταξωτά γάντια», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ και κάλεσε την καγκελάριο να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών της εθνοφυλακής YPG, αλλά και των απειλών της Άγκυρας λατά της Ελλάδας. «Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Και οι δύο πολιτικοί ζήτησαν την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, που βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Η απελευθέρωσή του δεν θα πρέπει να εξαγοραστεί με ένα βρώμικο deal και αντικείμενο τις εξαγωγές πολεμικού υλικού. Οτιδήποτε άλλο πέρα από μια αποφυλάκιση άνευ όρων θα ήταν ένα "χαστούκι" για τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να γίνει αντικείμενο αμφιβόλου ποιότητας συναλλαγών» ανέφεραν.
Έζντεμιρ και Βάγκενκνεχτ αποκάλεσαν «ανυπόφορο» το γεγονός, ότι ο Γιουτζέλ βρίσκεται όμηρος στη φυλακή, την ίδια ώρα που ρέουν προς την Τουρκία ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων με τη μορφή δανείων και οικονομικής βοήθειας.