Η Παναγία των Παρισίων κάνει έρανο για τη συντήρηση της

Η Παναγία των Παρισίων κάνει έρανο για τη συντήρηση της

Καθώς το κρατικό κονδύλι δεν επαρκεί, η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού απευθύνεται σε ιδιώτες για τη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων ευρώ

Η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού, η Νοτρ Νταμ, είναι το μνημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη γαλλική πρωτεύουσα. Εδώ και περισσότερο από 850 χρόνια στέκεται αγέρωχη αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει από κτιριακής άποψης.

Η πέτρινη πρόσοψη έχει υποστεί φθορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και την ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι δυο πλαϊνοί πύργοι βοηθούνται από υποστυλώματα. Τα γλυπτά, από τα οποία τρέχει το νερό, έχουν χάσει την πλαστικότητά τους ενώ οι σκαλωσιά χρειάζεται συντήρηση και έχει αντικατασταθεί από μια ξύλινη.

Στον κεντρικό πύργο το νερό στάζει από την οροφή με αποτέλεσμα να υφίσταται φθορές ο σκελετός της στέγης.

Το κονδύλι που διατίθεται από το γαλλικό κράτος δεν επαρκεί για τη συντήρηση της. Για το λόγο αυτό η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού απευθύνεται τώρα σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα. Στόχος είναι η συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μισέλ Πικό είναι πρόεδρος του Ιδρύματος "Φίλοι της Νοτρ Ντάμ" στο Παρίσι, το οποίο ιδρύθηκε με στόχο να προσελκύσει πλούσιους χορηγούς από τις ΗΠΑ: 150 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα διοχετευθούν τα επόμενα χρόνια στην παρισινή εκκλησία. Το ένα τρίτο αναμένεται να συνεισφέρει το κράτος, στο οποίο ανήκει η Νοτρ Νταμ. Αύξησε μάλιστα την ετήσια συνεισφορά του, από δυο στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση να προστεθούν και χρήματα από ιδιώτες.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στον αγώνα για την συντήρηση της Παναγίας των Παρισίων έχει επιστρατευθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιφόρτισε τον Στεφάν Μπερν, τον πιο γνωστό Γάλλο παρουσιαστή, να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης. Η ιδέα του ήταν να συγκεντρώνουν χρήματα από τους τουρίστες. Ωστόσο η γαλλική εκκλησία αντιδρά και εμμένει η επίσκεψη να παραμείνει δωρεάν.