Τι πιθανότητες έχει η Όπρα Γουίνφρεϊ να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ

Τι πιθανότητες έχει η Όπρα Γουίνφρεϊ να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ

Η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια, παραγωγός και ακτιβίστρια έχει όλα τα εφόδια, αρκεί να το αποφασίσει η ίδια

Μετά την ενθουσιώδη ομιλία της στο γκαλά των βραβείων Golden Globes, η Όπρα Γουίνφρεϊ φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την φίλη της, Μέριλ Στριπ, η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια, παραγωγός και ακτιβίστρια σκέφτεται πολύ σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2020 , με πολύ σοβαρές πιθανότητες να απειλήσει τη δεύτερη εκλογή Τραμπ.

Ο βαθμός αναγνωρισιμότητας της Όπρα Γουίνφρεϊ αλλά και η αμύθητη περιουσία της, που υπολογίζεται στα 2,3 δις ευρώ, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικά όπλα ενώ ήδη στο πλευρό της έχει ταχθεί σχεδόν σύσσωμο το Χόλιγουντ.

Στριπ, Χανκς και Σπίλμπεργκ ψηφίζουν Όπρα για πρόεδρο

Θα μπορούσε όμως να προσελκύσει και τους αναγκαίους χορηγούς και να εκπονήσει ένα πολιτικό πρόγραμμα που να μπορεί να κερδίσει τις μάζες των ψηφοφόρων και πέραν των τηλεθεατών της; Και μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα επιβληθεί σε άλλους μνηστήρες του δημοκρατικού χρίσματος που έχουν σαφώς μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία;

Σύμφωνα με την DW, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η 64χρονη έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν το επιθυμεί και η ίδια. Από την άλλη βέβαια η Όπρα δεν έκρυψε ποτέ τις κοινωνικές της ευαισθησίες. Αντιθέτως τις ανέδειξε μέσα από την εκπομπή της. Εδώ και χρόνια δίνει μάχες για τα δικαιώματα των παιδιών, για εκπαιδευτικά προγράμματα στην νότια Αφρική και για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα.

Τι λένε οι Αμερικανοί ψηφοφόροι

Μολονότι οι περισσότεροι την εκτιμούν και θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν θα επιθυμούσε να τη δει να θέτει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

Κατ' αυτή την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη σε δείγμα 1.350 ενηλίκων από το ινστιτούτο Marist Poll για το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, το 64% των Αμερικανών έχει θετική άποψη για τη διάσημη παρουσιάστρια κι επιχειρηματία.

Μάλιστα ο ένας Αμερικανός στους δύο (50%) δήλωσε ότι θα ψήφιζε την Όπρα αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα, έναντι μόλις ενός 39% που θα ψήφιζε τον Τραμπ, άλλον έναν πρώην αστέρα της αμερικανικής τηλεόρασης.

Όμως όσο δημοφιλής κι αν είναι η 63χρονη Γουίνφρι, μόλις το 35% των Αμερικανών θα ήθελε να τη δει να θέτει υποψηφιότητα το 2020. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών των δημοκρατικών, το ποσοστό όσων θα ήθελαν να είναι υποψήφια η γυναίκα που αποτελεί κάτι σαν θεσμό της μικρής οθόνης στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 47%, ενώ μεταξύ των ρεπουμπλικάνων το ποσοστό αυτό πέφτει στο 15%.

«Δεν θα είμαι ποτέ υποψήφια για δημόσιο αξίωμα», είπε σε δημοσιογράφο μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη και μετά την ομιλία της στα Golden Globes απέκλεισε σύμφωνα με το Bloomberg το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της. Όταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς αστειεύτηκε για τυχόν υποψηφιότητα της Όπρα, η ίδια ξέσπασε σε γέλια. Ο χρόνος θα δείξει...