«Καβγάς» στον ΟΗΕ για το βέτο των ΗΠΑ στην απόφαση για την Ιερουσαλήμ

«Καβγάς» στον ΟΗΕ για το βέτο των ΗΠΑ στην απόφαση για την Ιερουσαλήμ

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ άσκησαν σήμερα βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο επίσης ζητούμε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί μια «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι μετά την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ενώ το βέτο των ΗΠΑ σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εντός των επόμενων 48ωρών.

Πριν το βέτο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε ότι θα έπρεπε να ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και υποσχέθηκε να ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Αντίθετα, την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», ανήρτησε στο twitter ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», τόνισε και ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δήλωσε σοκαρισμένη από το αμερικανικό βέτο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό» μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.

ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά την οποία συμφώνησαν η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει «έντονες προσπάθειες» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με την Ιερουσαλήμ, καθώς και ότι οποιαδήποτε νέα εστία έντασης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί.