Ο Ερντογάν σε ρόλο «σωτήρα» των Παλαιστινίων

Ο Ερντογάν σε ρόλο «σωτήρα» των Παλαιστινίων

Στην έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης, φάνηκε η θέλησή του να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος

Για «σιωνιστική νοοτροπία» κατηγόρησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ανακήρυξε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και κάλεσε τις άλλες χώρες «να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του που βρίσκεται υπό κατοχή» .

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.

«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας» κατήγγειλε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

«Από ’δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει» τόνισε ο Ερντογάν «Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη Le Figaro στην έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης, φάνηκε η θέληση του Ερντογάν να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Διάσκεψη αποσκοπεί να συντονίσει τη δράση των μουσουλμανικών χωρών ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η Άγκυρα, που έχει αυτή την εποχή την προεδρία της Ισλαμικής Διάσκεψης, επιζητεί επιδεικτικά να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή.

Η σύνοδος παρουσιάζεται ως μία ονειρεμένη ευκαιρία για τον Ερντογάν, που φιλοδοξεί να έχει το ρόλο του ισχυρού και ανεξάρτητου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, σύμφωνα με τον πολιτικολόγο Soli Özel, επισημαίνει η Le Figaro και προσθέτει πως αποτελεί επίσης έναν τρόπο να σημειώσει πόντους απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αναξιόπιστη για ορισμένους λόγω της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ και της προσέγγισης της με το Ισραήλ.

Για τον πολιτικό αναλυτή Ziya Meral, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσπαθεί, την τελευταία δεκαετία, να είναι ο φορέας των μουσουλμανικών διακηρύξεων, αλλά «με περιορισμένη επιτυχία».

Αλλά ο Ενρογάν ελπίζει επίσης να κερδίσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του ευσεβούς και εθνικιστικού εκλογικού του σώματος, η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, δεν εκπλήσσει», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) o Meral.