Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ και άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως»

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ και άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως»

Στα όπλα η Χαμάς - Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος εναντίον της απόφασης – Αντιδράσεις από ΟΗΕ και ΕΕ

Την ικανοποίηση του Ισραήλ αλλά και το μένος του αραβικού κόσμου προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις για ξέσπασμα βίας.

Οι άμεσα θιγόμενοι από αυτή την απόφαση, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αντέδρασαν άμεσα. Η Χαμάς, η ένοπλη οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως», καθώς η απόφασή του συνιστά κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Παράλληλα, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και να αποκλείσουν το Ισραήλ».

Σε πιο ήπιους τόνους, ο Παλιαστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διεμήνυσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» και τόνισε ότι καταδικάζει και απορρίπτει αυτήν την αναγνώριση. «Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ξεσπάσματος νέου κύματος βίας στην Ιερουσαλήμ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τηλεγράφημα που απέστειλε στις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες σε όλον τον κόσμο, ζήτησε από τα στελέχη τους να αποφύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Έντονες αντιδράσεις και καταδίκη της απόφασης από ΟΗΕ, ΕΕ, Τουρκία και Αραβικό κόσμο

Η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούνοι «επικίνδυνες» συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση (του Τραμπ)... Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Ανησυχία της ΕΕ για τις επιπτώσεις της απόφασης του προέδρου Τραμπ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών» δήλωσε η  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι δεν στηρίζουν την απόφαση Τραμπ.  Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών» τόνισε η Μέρκελ.

«Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της» ανακοίνωσε το Λονδίνο.

Συρία: Η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων. «Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΟΗΕ: Μόνη εναλλακτική για το Μεσανατολικό, η λύση των δύο κρατών. «Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή. «Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση Τραμπ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις «πολύ σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εχθες, ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Τραμπ πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους και αναφέρθηκε  σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν προειδοποίησε ήδη από χθες - πριν την επίσημη ανακοίνωση τον Τραμπ -  ότι η απόφαση «θα αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…» και δήλωσε την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα.

Το Ιράν «καταδίκασε με δριμύτητα» την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυτή παραβιάζει τα διεθνή ψηφίσματα. Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποίησουν την περιοχή και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Για «επικίνδυνη» απόφαση που απειλεί την περιφερειακή ή και παγκόσμια σταθερότητα προειδοποίησε ο Λίβανος, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.