«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην μονομερή αναγνώριση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού Κράτους, με απρόβλεπτες συνέπειες και άγνωστα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι – αν και καταλαβαίνει ότι πολλοί θα απογοητευτούν από αυτή την απόφαση – η ανακοίνωσή του σηματοδοτεί μία νέα προσέγγιση στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και καιρό καθώς η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του.

Μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης, ο Τραμπ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναπτύξει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μεταφερθεί με ασφάλεια η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων», ευχήθηκε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος» και ζήτησε «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους και για αυτό τον λόγο  σκοπεύει «να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας». Μάλιστα, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.