Συναγερμός στη Μέση Ανατολή για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Αν αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θα υπάρξει ξέσπασμα βίας από τον αραβικό κόσμο

Την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ - αναγνωρίζοντας έτσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ - ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Μαχμούτ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, πυροδοτώντας μία σειρά αντιδράσεων στον αραβικό χώρο, ενάντια στην μονομερή απόφαση εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι. Μόνο οι επίσημες, «απαραίτητες» μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το Ισραήλ την έχει ανακηρύξει πρωτεύουσά του από το 1949, και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, αλλά το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης.

Αυτή η απόφαση αναιρεί την πολιτική των ΗΠΑ για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ, πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού.

Συγκαλούνται εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούνοι «επικίνδυνες» συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση (του Τραμπ)... Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Έντονες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου και της ΕΕ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από τον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας ενώ η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC)το Σαββατοκύριακο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε τον Τραμπ για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην ειρηνευτική διαδικασία, «την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο».

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων.

Ο Σαλμάν σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα και διαβεβαιώνει ότι «ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Τραμπ πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους και αναφέρθηκε  σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπού Γάιτ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ότι μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη αυτή.

«Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών», είπε.