Η Τουρκία απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών

Η Τουρκία απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών

Πάνω από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε 2 χρόνια στη χώρα

Η πρόσφατη είδηση της απελευθέρωσης της Ράκας από τα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έγινε δεκτή με ικανοποίηση διεθνώς. Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης μπόρεσαν να διαφύγουν πριν από την πτώση του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία προκάλεσαν οργή στην Τουρκία. Στη χώρα ανησυχούν για πιθανές νέες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, που έχουν συλλάβει εκατοντάδες φερόμενους τρομοκράτες -κυρίως αλλοδαπούς- σε εφόδους εντός της χώρας, εκφράζουν ανησυχίες ότι κι άλλοι εξτρεμιστές από τη Συρία ενδέχεται να εισέλθουν στην Τουρκία διασχίζοντας τα σύνορα.

Ο Χαλντούν Σολμαζτούρκ, επικεφαλής του think tank 21st Century Turkey Institute στην Άγκυρα, που ειδικεύεται σε θέματα γεωστρατηγικής, εκτιμά ότι η Τουρκία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. «Οι πιθανές απειλές από τζιχαντιστές είναι εξαιρετικά σοβαρές και σημαντικές. Η Τζιχάντ, ο ιερός πόλεμος, είναι κάτι αέναο γι' αυτούς και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι όχι μόνο η Τουρκία και η Συρία, αλλά ολόκληρος ο κόσμος τεθεί υπό τον έλεγχο ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Δεν τους ενδιαφέρει αν πολεμούν εντός Συρίας ή στην Τουρκία, αρκεί να έχουν χώρο και ευκαιρία να πολεμήσουν», εκτιμά.

Πάνω από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών τα τελευταία δύο χρόνια στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Σόλι Οζέλ, ειδικό σε θέματα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας άργησαν να αντιδράσουν στην τρομοκρατική απειλή που καταφθάνει από τη Συρία. Όπως επισημαίνει, «900 εξτρεμιστές ήρθαν στην Τουρκία και κανείς δεν τους έκανε ερωτήσεις, κανείς δεν συνελήφθη, δεν του ανέκριναν. Δύο από αυτούς, οι οποίοι διέθεταν αυστριακό διαβατήριο, ήταν στα πρόθυρα να ανατινάξουν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση οι αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες εργάστηκαν πολύ καλά. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αυτούς του εξτρεμιστές του ISIS που επιστρέφουν».

Κατά πολλούς η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία συνιστά αποτέλεσμα της ανοχής που επέδειξαν οι τουρκικές κυβερνήσεις απέναντι σε τζιχαντιστικές ομάδες τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, στηρίζοντάς τις στη μάχη τους κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Χαλντούν Σολμαζτούρκ, «κατά κάποιο τρόπο, υποστηρίζοντας αυτά τα τζιχαντιστικά στοιχεία στη Συρία, η Τουρκία έστησε μια παγίδα και έπεσε μέσα η ίδια».

(Πηγή: DW)