Σε στρατόπεδα δικάζονται πάνω από 2.000 ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ

Σε στρατόπεδα δικάζονται πάνω από 2.000 ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ

Κεκλεισμένων των θυρών οι δίκες – Κατηγορούνται για πάνω από 20.000 φόνους

Μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της ξεκινά στη Νιγηρία: στο εδώλιο θα καθίσουν πάνω από 2.000 μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Τα δικαστήρια θα γίνουν σε στρατόπεδα και οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ κατηγορούνται για το φόνο περισσοτέρων από 20.000 ανθρώπων ενώ η δράση της οργάνωσης έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Πρώτοι θα δικαστούν οι περίπου 1.670 κρατούμενοι σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Κάιντζι, στην Πολιτεία του Νίγηρα, σύμφωνα με το νιγηριανό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης 651 ακόμη άνθρωποι που κρατούνται σε έναν στρατώνα στη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.

Όπως επεσήμανε κυβερνητική πηγή, οι δικαστές και οι δικηγόροι των κατηγορούμενων έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Κάιντζι. «Όλα δείχνουν ότι η σημερινή ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε διαδικαστικά θέματα», δήλωσε η πηγή αυτή.

«Οι δίκες θα διεξαχθούν ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο. Φυσικά, αν πολλοί κατηγορούνται για ένα συγκεκριμένο έγκλημα, θα δικαστούν μαζικά», διευκρίνισε.

Μόνο 13 άνθρωποι έχουν δικαστεί και εννέα καταδικαστεί για τις σχέσεις τους με την Μπόκο Χαράμ τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται επί χρόνια χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ή να έχουν παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.

Ο στρατός της Νιγηρίας κατηγορείται από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει προβεί σε πολλές αυθαίρετες συλλήψεις και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες φερόμενων ως μελών της Μπόκο Χαράμ.

Μετά την απαγόρευση προς τα μέσα ενημέρωσης να είναι παρόντα κατά την εκδίκαση των υποθέσεων των σχεδόν 2.000 κατηγορούμενων εγείρονται ανησυχίες και για το αν θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, παρόλο που η κυβέρνηση τονίζει ότι θα είναι παρόντες διεθνείς παρατηρητές.