Νιγηρία: Ελεύθερες 21 από τις 200 μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ

Τα κορίτσια ανταλλάχθηκαν με τέσσερις κρατούμενους της Μπόκο Χαράμ σήμερα το πρωί στην περιοχή Μπάνκι

Η προεδρία της Νιγηρίας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 21 κοριτσιών που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ το 2014 στη βόρεια πόλη Τσιμπόκ.

"Η απελευθέρωση των κοριτσιών... είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Μπόκο Χαράμπ που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της ελβετικής κυβέρνησης", ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας. "Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν".

Νωρίτερα πηγή της νιγηριανής προεδρίας είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι 21 μαθήτριες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.

Τα κορίτσια "ανταλλάχθηκαν με τέσσερις κρατούμενους της Μπόκο Χαράμ σήμερα το πρωί" στην περιοχή Μπάνκι (στα σύνορα με το Καμερούν), επιβεβαίωσε τοπική πηγή στο AFP.

"Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο Κούμσε, 15 χλμ. από το Μπάνκι (...) γύρω στις 3.00 το πρωί. Οι τέσσερις μαχητές της Μπόκο Χαράμ έφθασαν στο Μπάνκι από το Μαϊντουγκούρι με ελικόπτερο του στρατού και οδηγήθηκαν στο Κούμσε με οχήματα της Διεθούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυτού", δήλωσε η πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κίνημα "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας" (Bring Back Our Girls) –που μάχεται για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 νεαρών κοριτσιών που απήχθησαν από το Τσιμπόκ τον Απρίλιο του 2014– δήλωσε πως περιμένει να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των κοριτσιών.

Από τις 276 μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου 2014, 57 κατάφεραν να διαφύγουν αμέσως μετά την απαγωγή τους και μία από αυτές βρέθηκε από τον στρατό τον Μάιο.