Βρέθηκε ζωντανή η πρώτη από τις 219 αιχμάλωτες μαθήτριες της Μπόκο Χαράμ

Το κορίτσι εντοπίστηκε κοντά στο Καμερούν σε δάσος της Πολιτείας Μπόρνο, ένα από τα τελευταία προπύργια της Μπόκο Χαράμ

Για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, μια από τις νεαρές μαθήτριες που είχαν απαχθεί από το Τσίμποκ της Νιγηρίας από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, βρέθηκε ζωντανή και καλά στην υγεία της. Πρόκειται γαι την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής από τις μαθήτριες που σώθηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Το κορίτσι εντοπίστηκε στο δάσος της Σαμπίσα, στην Πολιτεία Μπόρνο, που θεωρείται ένα από τα τελευταία προπύργια της Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφερε ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος "Bring Back Our Girls" ("Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας") στο Τσίμποκ.

Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε από μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Οι άνδρες την μετέφεραν αρχικά στο χωριό της, το Μπαλάλα, κοντά στο Τσίμποκ, αναγνωρίστηκε από τους γονείς της και κατόπιν οδηγήθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη Νταμπόα. Από εκεί θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Μαϊντουγκούρι.

Το κορίτσι ονομάζεται Αμίνα Άλι και ήταν 17 ετών όταν την απήγαγαν, στις 14 Απριλίου 2014. Σύμφωνα με οργανώσεις,  η κοπέλα φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της γέννησε ένα παιδί. "Κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό, αλλά δεν ξέρω αν είναι αγόρι ή κορίτσι", είπε ο Λάουαν Ζάνα, ο γραμματέας της ένωσης των γονέων των μαθητριών. 

Οι αρχές πιστεύουν ότι ότι στο δάσος της Σαμπίσα βρίσκονται και άλλα κορίτσια από το Τσίμποκ και το ότι βρέθηκε η Αμίνα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε ότι "όλες οι άλλες" βρίσκονται ακόμη στο δάσος Σαμπίσα" και φρουρούνται πολύ αυστηρά από τη Μπόκο Χαράμ.

Όπως είπε η Αμίνα, 6 μαθήτριες από τις 219 που απήχθησαν το  Απρίλιο του 2014 από τους οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, πέθαναν κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε η Αμίνα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. 

Οι αντάρτες εισέβαλαν σε ένα σχολείο του Τσίμποκ και απήγαγαν περισσότερες από 250 έφηβες μαθήτριες. Ορισμένες κατάφεραν να δραπετεύσουν σύντομα, όμως 219 από τις κοπέλες παρέμεναν αιχμάλωτες της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στη βορειοανατολική Νιγηρία.