Ικανός να χτυπήσει το Γκουάμ ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Ικανός να χτυπήσει το Γκουάμ ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Για τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ήταν ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, αυτός που ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» τη νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διά στόματος του ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Αυτές οι επανειλημμένες προκλήσεις από μέρους της Βόρειας Κορέας είναι ανεπίτρεπτες και διαμαρτυρόμαστε με τον πλέον έντονο τρόπο», δήλωσε ο Σούγκα σε δημοσιογράφους.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα στις 06:57 ώρα Ιαπωνίας (00:57 ώρα Ελλάδας), πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα στις 07:16 (01:16 ώρα Ελλάδας) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο, πρόσθεσε ο Σούγκα.

O στρατός των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι κατέγραψε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.

Η Ιαπωνία διαμαρτύρεται για την ενέργεια αυτή και θα αναλάβει την προσήκουσα δράση στα Ηνωμένα Έθνη παραμένοντας σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, ανέφερε ακόμη ο Σούγκα.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον έναν πύραυλο από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ ο οποίος πέρασε πάνω από το Χοκάιντο και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Ιαπωνία συγκάλεσε—όπως και η Νότια Κορέα—το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα.

Η απάντηση της Νότιας Κορέας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, μετά την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Θάλασσα, με την κινητοποίηση και βαλλιστικών πυραύλων Hyunmoo-2A.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά την σημερινή πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, ενώ είχαν την έγκριση του προέδρου Μουβ Τζέι-ιν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.