Τι επιδιώκει ο Τραμπ με τα σκωτσέζικα ντους στην Βόρεια Κορέα

Τι επιδιώκει ο Τραμπ με τα σκωτσέζικα ντους στην Βόρεια Κορέα

Με ασυνήθιστη ζέση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε νέα συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Σκωτσέζικα ντους στην Βόρεια Κορέα φαίνεται πως κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ… Λίγα 24ωρα αφότου πανηγυρικά ανακοίνωσε την ακύρωση της ιστορικής συνόδου της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, μεταξύ του ιδίου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, έσπευσε να κάνει νέες δηλώσεις, μέσα από το αγαπημένο του Twitter, και να πει ότι υπάρχει ενδεχόμενο τελικά η συνάντηση να γίνει και μάλιστα την ημέρα που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Πολύ παραγωγικές συνομιλίες» με την Πιονγκγιάνγκ για τον επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ότι είχε «πολύ παραγωγικές συζητήσεις» με την Πιονγκγιάνγκ για τον επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, μια μέρα μετά αφού ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είχαμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την επαναφορά της συνόδου που, αν συμβεί, πιθανώς να παραμείνει στη Σιγκαπούρη, την ίδια ημερομηνία, στις 12 Ιουνίου και αν κριθεί αναγκαίο, να επεκταθεί πέρα αυτής της ημερομηνίας», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ασυνήθιστη ζέση από τον Κιμ για τη συνάντηση

Ασυνήθιστη ζέση για τη συνάντηση αλλά και νηφαλιότητα στις αντιδράσεις είχε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα σήμερα είχε νέα συνάντηση με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Μουν Τζε-ιν, για να συζητήσουν την ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανακοινώθηκε από τη Νότια Κορέα.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής των δύο κορεατικών κρατών μέσα σε ισάριθμους μήνες. Ο Μουν και ο Κιμ συναντήθηκαν το απόγευμα λίγο βορειότερα από τη βαριά στρατιωτικοποιημένη γραμμή των συνόρων για να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτίες, ανακοινώθηκε από το γραφείο του νοτιοκορεάτη προέδρου.

Τι επιδιώκει ο Τραμπ

Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές η κίνηση του Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κιμ ήταν προγραμματισμένη κίνηση στρατηγικής. Κατά τους ειδικούς, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακύρωση της συνάντησης με τον Κιμ για να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα και η Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεκτική σε ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις και όρους.

Πάντως, ο Κιμ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εξαγγελθείσα καταστροφή των στοών όπου πραγματοποιούσε τις πυρηνικές δοκιμές.