Παρουσία μαρτύρων αποσυναρμολογεί το πυρηνικό κουμπί του τρόμου ο Κιμ

Παρουσία μαρτύρων αποσυναρμολογεί το πυρηνικό κουμπί του τρόμου ο Κιμ

Το «ευχαριστώ» του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα για την κατεδάφιση του κέντρου πυρηνικών δοκιμών

Δημοσιογράφοι από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα και αξιωματούχοι καλούνται από τη Βόρεια Κορέα για να γίνουν μάρτυρες της υλοποίησης της δέσμευσής του ότι βάζει τέλος στις πυρηνικές δοκιμές και θα κατεδαφίσει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών.

Η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων θα γίνει μεταξύ της 23ης και της 25ης Μαΐου κι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιανκ, KCNA, η κατεδάφιση του πεδίου πυρηνικών δοκιμών θα συμπεριλάβει την κατάρρευση όλων των υπόγειων στοών με ελεγχόμενες εκρήξεις, το κλείσιμο των εισόδων του, αλλά και την μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων παρατήρησης, των ερευνητικών υποδομών, αλλά και των σημείων ελέγχου ασφάλειας.

Το ευχαριστώ του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Και καθώς το κλίμα ενόψει της ιστορικής συνάντησης της 12ης Ιουνίου στην Σιγκαπούρη θερμαίνεται – με την καλή έννοια- όλο και πιο πολύ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την απόφαση να κατεδαφίσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών. «Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα κατεδαφίσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών αυτό τον μήνα, ενόψει της μεγάλης συνάντησης κορυφής στις 12 Ιουνίου. Ευχαριστούμε, μια πολύ έξυπνη και ευγενική χειρονομία», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter.

Στα τέλη Απριλίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει το τέλος των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και το κλείσιμο του κύριου πεδίου δοκιμών.

Χαιρετίζει και η Σεούλ

Και η Σεούλ, βέβαια, χαιρέτισε την προγραμματισμένη κατεδάφιση του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ. «Αυτό δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να κρατήσουν την υπόσχεσή τους που έκαναν στη διακορεατική σύνοδο κορυφής μέσα από πράξεις και πέρα από λόγια», τόνισε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή σύνοδο κορυφής στα τέλη Απριλίου. Ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του συντονίζει στο εξής τα ρολόγια της με την ώρα της Νότιας Κορέας.