Λονδίνο: Νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία ο πρώτος νεκρός του ουρανοξύστη

Λονδίνο: Νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία ο πρώτος νεκρός του ουρανοξύστη

Ο Μοχάμεντ, ένας 23χρονος πρόσφυγας που κατάφερε να γλυτώσει από τον εμφύλιο σπαραγμό της Συρίας είναι ο πρώτος νεκρός που κατονόμασαν οι αρχές μετά την τραγωδία με τη φωτιά σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών είναι 30. Ωστόσο οι αρχές εκφράζουν φόβους αφού οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες. Μάλιστα η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν μήνες και κάποιοι από τους αγνοούμενους να μη βρεθούν ποτέ.

Αβάσταχτη είναι η αναμονή για τους συγγενείς όσων αγνοούνται ακόμη στα αποκαΐδια του πύργου Γκρένφελ στο Λονδίνο.

«Πήγα παντού, σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτό το κέντρο ήταν η τελευταία μου ελπίδα» συμπλήρωσε ο Ναντίρ, στο πρόσωπό του οποίου αποτυπώνονται η αγωνία και η κόπωση. Μετέβη στο Αθλητικό Κέντρο Ουεστγουέι, όπου έχουν μεταφερθεί προληπτικά ένοικοι κτιρίων που βρίσκονταν κοντά στον πύργο.Ο Ναντίρ αναζητά τον Γιασίν ελ Ουαχαμπί, ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από το Μαρόκο που διέμενε στον 21ο όροφο και αγνοείται μαζί με όλη του την οικογένεια.

«Δικαιοσύνη για το Γκρένφελ»

Βυθισμένοι στη θλίψη τους αλλά και την οργή τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Σε κάθε γωνιά της συνοικίας του δυτικού Λονδίνου, έχουν αναρτηθεί στους τοίχους φωτογραφίες των αγνοουμένων. Την ίδια ώρα οι δωρεές ρούχων, παιχνιδιών ή τροφίμων αυξάνονται.

Η πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το κέντρο καθολικών του Λάτιμερ, σε κοντινή απόσταση, έχει μετατραπεί σε χώρο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων. Εκεί μπορεί να διαβάσει κανείς συλλυπητήρια μηνύματα, προσευχές όπως επίσης μηνύματα οργής: «Τερέζα Μέι, μην προσεγγίσεις την περιοχή!» ή «Δικαιοσύνη για το Γκρένφελ».

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η Σόουσαν Τσουκέρ, μια Βρετανίδα με καταγωγή από τον Λίβανο, που δεν θέλει να χάσει την ελπίδα. Δεν έχει νέα από τα έξι μέλη της οικογένειάς της που διέμεναν στον 22ο όροφο: τη μητέρα της, την αδελφή της, τον κουνιάδο της, τα παιδιά τους. Εκείνη ζούσε στον 21ο όροφο ωστόσο βρισκόταν στο σπίτι μιας φίλης της.

Επικοινώνησε με την αστυνομία, τα νοσοκομεία. Μάταια. «Δεν έχω κανένα νέο. Τίποτα. Ελπίζω ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο, δεν τα παρατάω» τόνισε η ίδια.

Ο 23χρονος Σύρος το πρώτο θύμα που κατονόμασαν επίσημα οι αρχές

Ο Μοχάμεντ Αλχατζαλί, ένας Σύρος πρόσφυγας ηλικίας 23 ετών που διέμενε στον 14ο όροφο και σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, ήταν ο πρώτος νεκρός που κατονόμασαν επίσημα οι αρχές. Ο αδελφός του, που ήταν μαζί όταν ξέσπασε η φωτιά, επέζησε και νοσηλεύεται.

«Ο Μοχάμεντ έκανε ένα επικίνδυνο ταξίδι για να γλυτώσει από τον πόλεμο και τον θάνατο στη Συρία, προτού βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο εδώ, στο ίδιο του το σπίτι. Ο Μοχάμεντ ήλθε σε αυτήν την χώρα για να είναι ασφαλής και η Βρετανία απέτυχε να τον προστατεύσει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης Εκστρατεία για την αλληλεγγύη στη Συρία.

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα το όνομα της 24χρονης φωτογράφου Καντίτζα Σάγιε.

Με εθελοντές, κατοίκους και μέλη των ομάδων διάσωσης συναντήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ επισκέφθηκε σήμερα κατοίκους, εθελοντές και μέλη των ομάδων υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε ένα κέντρο που παρέχει βοήθεια σε όσους επλήγησαν από τη φωτιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, ενώ ο εγγονός της, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, υποσχέθηκε να επιστρέψει στην περιοχή για να ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών.

Η Ελισάβετ συναντήθηκε με ντόπιους καθ’ οδόν προς το Αθλητικό Κέντρο Ουεστγουέι, που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταφύγιο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη τα ξημερώματα και μετέτρεψε σε στάχτες το κτίριο των 24 ορόφων με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων.

Καθώς οι Βρετανοί μονάρχες αποχωρούσαν από το κέντρο, περίπου 40 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τους υποδέχθηκαν με επευφημίες, ωστόσο δεν έλειψαν και οι κραυγές αγωνίας για βοήθεια.

Ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν ένας άνδρας που κρατούσε μια αφίσα με τη φωτογραφία ενός αγνοούμενου. Φώναξε ότι ήθελε να μιλήσει στη βασίλισσα σχετικά με τα παιδιά που χάθηκαν. Η Ελισάβετ χαιρέτισε το πλήθος και κοντοστάθηκε προτού μπει στο αυτοκίνητό της.
Κάποιοι συνέχισαν να φωνάζουν απεγνωσμένα με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ να στραφεί προς το μέρος τους και να απαντήσει: «Θα επιστρέψω, θα επιστρέψω».

Εντός του αθλητικού κέντρου, όπου γίνεται συντονισμός των επιχειρήσεων για προσφορά βοήθειας ενώ έχουν μεταφερθεί και άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά, η βασίλισσα και ο πρίγκιπας συνομίλησαν με εθελοντές και μέλη των ομάδων διάσωσης.

Η φωτιά στο πολυώροφο κτίριο στο δυτικό Λονδίνο έκαιγε για ώρες και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο επίσημος απολογισμός των 30 νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

«Είναι από τα φοβερότερα πράγματα που έχω δει ποτέ», είπε ο Ουίλιαμ σε έναν εθελοντή.