Παγκόσμια κατακραυγή για τη λιμοκτονία που επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Παγκόσμια κατακραυγή για τη λιμοκτονία που επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Η «Δύση» ζητά εξηγήσεις από το ΤελΑβίβ για τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά διπλωματών στην Τζενίν

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας ακόμη και σχολείο–καταφύγιο εκτοπισμένων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε με οργή τις κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας για λιμοκτονία και κατήγγειλε Λονδίνο, Παρίσι και Οττάβα, ότι με την στάση τους επιβραβεύουν την Χαμάς.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη αντί να ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ, να ασκήσει πίεση στη Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι εικόνες αμάχων που αναζητούν στα σκουπίδια λίγη τροφή και νερό, ενώ σε ολόκληρο τον θύλακα δε λειτουργεί πλέον κανένα νοσοκομείο, έρχονται σε στιγμή «αντίστροφής μέτρησης», καθώς ο επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ προειδοποίησε, ότι 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες, εάν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φθάσει άμεσα.

«Οι διαδικασίες ελέγχου του Ισραήλ προκαλούν καθυστερήσεις» καταγγέλλουν πηγές του ΟΗΕ, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως «προπέτασμα καπνού» την ανακοίνωση του Ισραήλ, ότι χαλαρώνει ο αποκλεισμός της Γάζας με την άφιξη «ως και 100 φορτηγών». «Να επιτραπεί η είσοδος επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το σπαρακτικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι», δήλωσε ο Πάπας Λέων ΙΔ΄. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παραδέχτηκε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα «δεν είναι σε επαρκείς ποσότητες». Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφονται σε εμπορικές πιέσεις στο Ισραήλ, αναστέλλοντας συνομιλίες.

Η «Δύση» ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για τα πυρά σε διπλωμάτες στην Τζενίν

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι διεθνείς καταδίκες και για τα προειδοποιητικά πυρά που έριξαν σήμερα Ισραηλινοί στρατιώτες κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ιταλία και Γαλλία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Ρώμη και Παρίσι αντίστοιχα, για να δώσουν εξηγήσεις για το συμβάν αυτό.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι καλεί τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη, για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος διορισμένος πρέσβης του Ισραήλ στην Ισπανία. «Μπροστά στους απαράδεκτους πυροβολισμούς από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διπλωματών από την Ισπανία, την ΕΕ και άλλες χώρες, καλούμε τον επικεφαλής της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη και απαιτούμε διευκρινίσεις και απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Αυτή η επίθεση η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή διπλωματών, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της συστηματικής περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ», ανακοίνωσε από την πλευρά του Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ένας διπλωμάτης από το προξενείο του στην Ιερουσαλήμ ήταν μέλος της αντιπροσωπείας. «Η στοχοποίηση διπλωματών αποτελεί σοβαρή απειλή, όχι μόνο για την ατομική ασφάλεια, αλλά και για τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη που αποτελούν το θεμέλιο των διακρατικών σχέσεων», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.