Ρίσι Σουνάκ για βασιλιά Κάρολο: «Ευτυχώς, εντοπίστηκε νωρίς ο καρκίνος του»

Ρίσι Σουνάκ για βασιλιά Κάρολο: «Ευτυχώς, εντοπίστηκε νωρίς ο καρκίνος του»

Η έγκαιρη διάγνωση είναι «ασφαλέστερη, είναι απλούστερη και δίνει πολύ μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα»

«Σοκαρισμένος και λυπημένος» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, αφού έμαθε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει καρκίνο, αλλά είναι ανακουφισμένος που η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς.

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ο βασιλιάς ξεκίνησε θεραπεία για μια άγνωστη μορφή καρκίνου. Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για διευρυμένο προστάτη, αλλά δεν συνδέεται με αυτή την κατάσταση, ανέφερε το παλάτι.

«Ευτυχώς, αυτό εντοπίστηκε νωρίς», δήλωσε ο Σουνάκ στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι ως πρωθυπουργός «θα συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί του κανονικά». «Θα είναι απλώς στις σκέψεις και τις προσευχές μας. Πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα που το ακούνε αυτό θα έχουν συγκινηθεί από το ίδιο πράγμα και ξέρουν τι σημαίνει για όλους», δήλωσε ο Σουνάκ.

Σημειώνεται πως ο μικρότερος γιος του 75χρονου μονάρχη, ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα μεταβαίνει σήμερα στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του και διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αναμένεται να αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις του Καρόλου.

Στο μεταξύ, ο λόρδος Dobbs δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως ο βασιλιάς Κάρολος έκανε κάτι σπουδαίο όταν μοιράστηκε με το κοινό τη διάγνωση του καρκίνου του. Ο Συντηρητικός και ίσως πιο γνωστός ως συγγραφέας των μυθιστορημάτων «House of Cards» γνωρίζει τον βασιλιά και τη βασίλισσα και γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Κάρολο.

Έχοντας μια αισιόδοξη άποψη, ο Dobbs -ο οποίος είναι και ο ίδιος επιζών από καρκίνο- λέει ότι είναι «εύκολο να υπερβάλλουμε στην κατήφεια». Η ασθένεια είναι «κατ’ εξοχήν επιβιώσιμη» και η ανακοίνωση του παλατιού ενθαρρύνει το κοινό να μην την αντιμετωπίζει ως κάτι «τρομακτικό».

Η έγκαιρη διάγνωση, λέει ο Dobbs, είναι «ασφαλέστερη, είναι απλούστερη και δίνει πολύ μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα».

«Είναι μια σύγχρονη ματιά από μια σύγχρονη μοναρχία για ένα πολύ παλιομοδίτικο πρόβλημα», καταλήγει.