Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ποστογαλίας Αντόνιο Κόστα στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ποστογαλίας Αντόνιο Κόστα στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

Έφοδος της αστυνομίας στην κατοικία του μετά τις συλλήψεις πέντε συνεργατών και φίλων του

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, δηλώνοντας σύμφωνα με την El Pais, ότι φεύγει «με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο Κόστα φέρεται να εμπλέκεται σε ενεργειακό σκάνδαλο, που έχει να κάνει με χορήγηση αδειών για εξόρυξη λιθίου και υδρογόνου, για τα οποία τέθηκαν υπό κράτηση πέντε άτομα, περιλαμβανομένων του Βίτο Εσκαρία, προσωπάρχη του πρωθυπουργού και του συμβούλου επιχειρήσεων Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, ο οποίος είναι φίλος του Κόστα. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως διεξάγονται έρευνες στα γραφεία του Εσκαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο.

Εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει φέτος τον Ιανουάριο, πως διεξάγεται μια έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, όμως δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ερευνητές έκαναν σήμερα επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο Reuters τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού, Ντουάρτε Κορντέιρο. Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου. Το δίκτυο SIC Noticias μετέδωσε πως ο Κόστα συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για να δώσει εξηγήσεις.