Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση και στη Δυτική Όχθη – Ανησυχία για εμπλοκή του Ιράν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή:  Κλιμακώνεται η ένταση και στη Δυτική Όχθη – Ανησυχία για εμπλοκή του Ιράν

Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης - Αγωνία για τους ομήρους - Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνεται η ένταση και στη Δυτική Όχθη. Σήμερα οι Παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν «μια σειρά επιθέσεων σε διάφορες πόλεις, συλλήψεις στη Χεβρώνα με τραυματίες, επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα με δύο νεκρούς Παλαιστίνιους, επίθεση με πυροβολισμούς σε δάσκαλο με μαθητές από τον Ισραηλινό στρατό στην πόλη Ναμπλούς» όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Κώστας Καντούρης, δίπλα από το τείχος που το χωρίζει από τη Δυτική Όχθη.

Και επισημαίνει πως η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά σε όλο το μήκος της Δυτικής Όχθης, μετά και την χθεσινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ με στόχο ένα τέμενος. «Οι μάχες μαίνονται και στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο. Σήμερα έγινε και η πρώτη επίθεση με χρήση drown του Ισραηλινού στρατού, «προκειμένου να χτυπήσει θέσεις της Χεζμπολάχ», όπως ανακοινώθηκε. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου η εκτόξευση ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από την πλευρά της Χεζμπολάχ και η αντίδραση από το Ισραήλ που πλέον κάνει και αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν» αναφέρει ο απεσταλμένος της κρατικής τηλεόρασης.

 Ανησυχία στη Δύση για εμπλοκή του Ιράν

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ο μεγάλος κίνδυνος πλέον, είναι η άμεση εμπλοκή του Ιράν, το οποίο θα σημάνει αν συμβεί, έναν γενικευμένο πόλεμο.

Την ανησυχία αυτή, την έχουν και οι έξι δυτικοί ηγέτες. Φάνηκε αυτό στην ανακοίνωσή τους, η οποία λέει ότι «πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να εμποδιστεί η εξάπλωση της κρίσης».

Το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς θα συνεχίσει να αντιδρά το Ιράν σε αυτή την κρίση. Γιατί στα λόγια είναι πολύ επιθετικό. Οι ηγέτες του συντηρούν αυτή την επιθετική ρητορική και εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι «εσείς φτιάχνετε τις βόμβες που σκοτώνουν τους Παλαιστινίους».

Στην πράξη όμως φαίνεται, ότι δεν θέλουν τόσο πολύ την κλιμάκωση και γι αυτό το θέμα το Reuters επικαλείται συγκεκριμένους Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν θέλουν να κλιμακωθεί τόσο πολύ η κατάσταση ώστε να αναγκαστεί να εμπλακεί η Τεχεράνη, ούτε να αναγκαστεί να βάλει τη Χεζμπολάχ ενεργά στον πόλεμο γιατί κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό σύμμαχο.

H σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ είναι οριοθετημένη και με τους υπόλοιπους συμμάχους του Ιράν. Θα συνεχίσει να αξιοποιεί αυτόν τον άξονα της αντίστασης, τον οποίο έχει συγκροτήσει. Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Η δεύτερη δύναμη είναι η Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας είναι οι Χούθι της Υεμένης, αλλά υπάρχουν και μικρότερες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, όπου αυτές οι ομάδες έχουν επιτεθεί τις προηγούμενες ημέρες σε Αμερικανούς στρατιώτες. Θα συνεχίσουν λοιπόν στοχευμένα χτυπήματα εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.

Οι όμηροι και οι τα θύματα στην Γάζα

Υπάρχει αγωνία για το μέλλον των ομήρων όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε δυτικές χώρες. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 άμαχους ομήρους.

Από την άλλη μεριά, ανησυχεί η νέα επίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία. Όπως δηλώνουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία δέχτηκαν επίθεση με drown. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Το περιστατικό σημειώθηκε στη βάση Al Tanf, κοντά στα σύνορα της Συρίας με Ιράκ και Ιορδανία.

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Νέος απολογισμός θυμάτων από τις αρχές της Γάζας
Νέο απολογισμό των θυμάτων ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, ξεπερνούν τις 5.000. Φτάνουν τους 5.087. Μεταξύ των νεκρών και 2.055 παιδιά.

Η προηγούμενη ανακοίνωση έκανε λόγο για 4. 600. Είναι αλματώδης η αύξηση των νεκρών.

Ο ΟΗΕ ανακοινώνει οτι οι εκτοπισθέντες εντός της Λωρίδας της Γάζας ανέρχονται σε 1,4 εκατ. που αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό της περιοχής.

Οι εχθροπραξίες προκαλούν μετακινήσεις και στο νότιο Λίβανο. Ήδη εξαιτίας των εντάσεων που υπάρχουν στα σύνορα μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολά, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νότιο τμήμα του Λιβάνου περισσότεροι από 19.000 κάτοικοι.

Πηγές της τουρκικής ηγεσίας, διαψεύδουν οτι η Άγκυρα ζήτησε από τον ηγέτη της Χαμάς να φύγει από τη χώρα.