Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης – H Τυνησία ζητούσε την έκδοση του τρομοκράτη των Βρυξελλών από το 2022

Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης – H Τυνησία ζητούσε την έκδοση του τρομοκράτη των Βρυξελλών από το 2022

«Αν και αυτό είναι έργο ενός μεμονωμένου και ανεξάρτητου δικαστή, εξακολουθώ να θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο λάθος»

Tην παραίτησή του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, μετά από νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τον τρομοκράτη των Βρυξελλών.

Όπως σημείωσε, «σήμερα το πρωί στις 9 π.μ., παρατήρησα το εξής: στις 15 Αυγούστου 2022, υπήρξε αίτημα έκδοσης από την Τυνησία για αυτόν τον άνδρα. Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, όπως όφειλε, από τον νομικό πραγματογνώμονα στην εισαγγελία των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος δικαστής δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα έκδοσης και ο φάκελος δεν διεκπεραιώθηκε». Τόνισε ότι πρόκειται «ατομικό λάθος. Ένα μνημειώδες λάθος. Ένα απαράδεκτο λάθος. Ένα λάθος με δραματικές συνέπειες. Η ανεξαρτησία ενός δικαστή είναι το θεμέλιο του κράτους δικαίου μας. Πάντα υπερασπιζόμουν αυτήν την αρχή και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι. Ως υπουργός δικαιοσύνης, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στις αποφάσεις ενός δικαστή».

«Αν και αυτό είναι έργο ενός μεμονωμένου και ανεξάρτητου δικαστή, εξακολουθώ να θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο λάθος. Δεν ψάχνω απολύτως κανένα πρόσχημα. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Νιώθω ότι είναι καθήκον μου να το κάνω», κατέληξε ο Βίνσεντ Βαν Κούικενμπορν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.