Πανικός στις Βρυξέλλες: Πυροβολισμοί με τουλάχιστον δύο νεκρούς – Ο ένοπλος φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» – Δείτε το βίντεο

Πανικός στις Βρυξέλλες: Πυροβολισμοί με τουλάχιστον δύο νεκρούς – Ο ένοπλος φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» – Δείτε το βίντεο

Υπάρχει και ένας τραυματίας μέχρι στιγμής - Τα θύματα φαίνεται πως φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας - Διακόπηκε το ματς με το Βέλγιο

Πανικός προκλήθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες μετά από την ένοπλη επίθεση που έγινε στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες; ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα.

Ο ένοπλος φέρεται να φώναξε «Αλλαχου Ακμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι αστυνομικοί έφτασαν γρήγορα στο σημείο και απέκλεισαν αμέσως την περιοχή. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό. Ο δράστης δεν έχει συλληφθεί και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Τα θύματα φαίνεται πως φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία παίζει απόψε με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Euro 2024.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο δράστης φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του. Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει με πανικό, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που έχει αυξήσει την ένταση.

Κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

«Εκδικήθηκα για τους μουσουλμάνους»

Λίγο μετά την επίθεση, ο δράστης ανήρτησε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο μοιάζει να περιγράφει την επίθεση.

Δηλώνει ότι είναι «μαχητής για τον Αλλάχ» και ότι έδρασε στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους . «Ζούμε και πεθαίνουμε με την πίστη μας», φέρεται να λέει.

Όπως είπε, πυροβόλησε τρία άτομα (σ.σ.: δύο οι νεκροί ) «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Διακόπηκε το ματς Βέλγιο - Σουηδία

Ραγδαίες  είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, έπειτα από την γνωστοποίηση ότι δύο Σουηδοί δολοφονήθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα της εθνικής τους απέναντι στο Βέλγιο για τα προκριματικά του Euro.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αυτό συνέβη πέντε λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα η οποία έγινε κανονικά. Παρ'όλα αυτά στη λήξη του ημιχρόνου, το παιχνίδι διεκόπη. Οι παίκτες της Σουηδίας παραμένουν κλεισμένοι στα αποδυτήριά τους και δεν επιθυμούν να βγουν στο γήπεδο κάτι που κατέστησαν σαφές αφού έμαθαν την τραγική είδηση.

Στο στάδιο επικράτησε ένας πανικός, με τους Σουηδούς οπαδούς να αποχωρούν από αυτό φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, ενώ υπήρξε οδηγία να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ο δράστης εξακολουθεί πάντως να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ σύμφωνα με άλλα βελγικά δημοσιεύματα είχε ξεκινήσει να κινείται προς το γήπεδο, το οποίο είναι πολύ κοντά στον τόπο της αρχικής του επίθεσης, μετέδωσε το gazzetta.

Οριστική διακοπή στις Βρυξέλλες

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο (1-1) μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών, πιθανότατα φιλάθλων, στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η UEFA.

«Ο αγώνας διεκόπη στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας. Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα», ανέφερε αρχικά η UEFA, ενώ λίγο μετά τις 23:40 ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή του παιχνιδιού.

Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο, με τους Βέλγους να συμφωνούν, όπως μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Το Βέλγιο έχει ήδη κλείσει τη θέση του στους τελικούς της Γερμανίας του χρόνου, ενώ η Σουηδία δεν μπορεί να προκριθεί, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.