ΟΗΕ: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

ΟΗΕ: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Πιόνγκγιάνγκ προηγουμένως είχε απειλήσει ότι θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια σήμερα (13/7) για να συζητήσει τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η Βρετανία, η χώρα που ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς θεσμού, χθες Τετάρτη.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Αλβανία, η Μάλτα και η Βρετανία.

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τον οποίο εκτόξευσε προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, ή θάλασσας της Ιαπωνίας, χθες το πρωί. Την ενέργεια καταδίκασαν η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο.

Ο πύραυλος πέταγε για 74 λεπτά και έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων, ενώ διένυσε 1.000 χιλιόμετρα, κατά τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Χιροκάζου Ματσούνο. Εκτιμάται πως επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης οποιουδήποτε βορειοκορεατικού πυραύλου μέχρι σήμερα.

Η οπλική δοκιμή καταγράφτηκε δυο εικοσιτετράωρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ ότι θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της και τη καταδίκη του αναγγελθέντα ελλιμενισμού αμερικανικού υποβρυχίου που φέρει πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με το KCNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, εκτοξεύθηκε ο νέος πύραυλος Hwasong-18, ο πρώτος που χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο.