Βαθυσκάφος Titan: «Έπεφτε σαν πέτρα στον πυθμένα… Έσκασε σαν μπαλόνι»

Βαθυσκάφος Titan: «Έπεφτε σαν πέτρα στον πυθμένα… Έσκασε σαν μπαλόνι»

Εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει τι αντιλήφθηκαν οι πέντε επιβάτες του πριν την σύνθλιψη

Όσα έζησαν τις τελευταίες τους στιγμές οι επιβάτες του βαθυσκάφους Titan μέχρι τελικα΄να συνθλιβεί, περιγράφει Ισπανός εμπειρογνώμονας στον τομέα των υποβρυχίων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός, Χοσέ Λουίς Μαρτίν, το βαθυσκάφος της OceanGate έχασε τη σταθερότητά του λόγω ηλεκτρικής βλάβης, η οποία το άφησε χωρίς σύστημα πρόωσης και έτσι οδηγήθηκε προς τον πυθμένα «σαν βέλος» και με το φινιστρίνι του στραμμένο προς τα κάτω. Υπολόγισε επιπλέον, πως όταν το βαθυσκάφος βρισκοταν σε βάθος περίπου 1.600-1.700 μέτρων, άρχισε ελεύθερη πτώση «σαν να ήταν πέτρα και χωρίς κανένα έλεγχο», για περίπου 3.000 πόδια, μέχρι που στα 8.600 πόδια «έσκασε σαν μπαλόνι», λόγω της ταχύτατα μεταβαλλόμενης πίεσης.

Ο ίδιος εκτίμησε, ότι οι πέντε επιβάτες έζησαν μια τρομακτική εμπειρία μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης, η οποία είχε διάρκεια από 48 έως 71 δευτερόλεπτα. Το βαθυσκάφος κατόπιν έχασε την επικοινωνία με το σκάφος υποστήριξής του την Κυριακή 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κατάβασης στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ μερικές ημέρες αργότερα, ανασύρθηκαν μετά από μεγάλη επιχείρηση τα συντρίμμια του.

«Όταν το βαθυσκάφος έφτασε στα 1.700 μέτρα, παρουσίασε μια ηλεκτρική βλάβη. Έμεινε χωρίς κινητήρα και χωρίς σύστημα πρόωσης. Τότε ήταν που έχασε την επικοινωνία με το Polar Prince» ανέφερε ο Ισπανός εμπειρογνώμονας, οδηγούμενος στην υπόθεση, ότι η έλλειψη πρόωσης είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη σταθερότητά του και να αρχίσει να κατεβαίνει γρήγορα προς τον πυθμένα. «Το Titan άλλαξε θέση και άρχισε να πέφτει κάθετα προς τα κάτω, σαν βέλος, λόγω και των 400 κιλών των επιβατών που είχαν στοιβαχτεί στο φινιστρίνι» πρόσθεσε ο Μαρτίν.

«Φανταστείτε τη φρίκη, τον φόβο και την αγωνία. Πρέπει να ήταν σαν ταινία τρόμου. Λόγω του βάθους και της έλλειψης τόσο φυσικού φωτός, όσο και ηλεκτρικού ρεύματος, η ομάδα θα βρισκόταν σε απόλυτο σκοτάδι, καθώς βυθιζόταν προς τον πυθμένα του Ατλαντικού. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνειδητοποίησαν τα πάντα. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, τι βίωσαν εκείνες τις στιγμές. Μετά από αυτά τα 48 δευτερόλεπτα ή ένα λεπτό, επέρχεται η κατάρρευση και ο ακαριαίος αιφνίδιος θάνατος», ανέφερε ακόμη.