Χαμένο υποβρύχιο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού: Για «καταστροφικά» προβλήματα ασφάλειας στο «Titan» είχε προειδοποιήσει διευθυντής της εταιρίας

Χαμένο υποβρύχιο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού: Για «καταστροφικά» προβλήματα ασφάλειας στο «Titan» είχε προειδοποιήσει διευθυντής της εταιρίας

Ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόκριτζ, το 2018 είχε συντάξει αναφορά για τους κινδύνους τους σκάφους και την ανάγκη για περισσότερες δοκιμές

Η εταιρεία υποθαλάσσιων εξερευνήσεων OceanGate Expeditions, με έδρα το Έβερετ της Ουάσιγκτον και στην οποία ανήκει το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan, πραγματοποιεί ετήσια ταξίδια – καταδύσεις στον Τιτανικό από το 2021.

Όμως, η εταιρία γνώριζε πολύ καλά ότι το Titan δεν ήταν ασφαλές για αυτού του είδους την αποστολή. 

Το 2018, πριν την παράδοση του σκάφους, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόκριτζ, είχε συντάξει αναφορά για τους κινδύνους και την ανάγκη για περισσότερες δοκιμές, πριν αυτό αρχίσει τις καταδύσεις με τους εξερευνητές που θα έδιναν 250.000 δολάρια για να ζήσουν την ανεπανάληπτη εμπειρία.

«Το υπό κατασκευή σκάφος χρειαζόταν περισσότερες δοκιμές και οι επιβάτες μπορεί να κινδυνεύσουν όταν φτάσει σε ακραία βάθη», είχε προειδοποιήσει ο Λόκριτζ και η ομάδα του την εταιρία.
Σε επιστολή τους προς τον Στόκτον Ρας, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος είναι ανάμεσα στους 5 αγνοούμενους επιβάτες του Titan, προειδοποιούσαν ότι η «πειραματική» προσέγγιση της εταιρείας και η απόφασή της να παρακάμψει τη συνηθισμένη διαδικασία αξιολόγησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικά » προβλήματα σε ό,τι αφορά τις αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού» και την ασφάλεια των επιβατών του υποβρυχίου.

Οι ανησυχίες του Λόκριτζ επικεντρωνόταν κυρίως στην απόφαση της εταιρείας να βασιστεί στην ευαίσθητη ακουστική παρακολούθηση - θόρυβοι ή θόρυβοι που προκαλούνται από τη γάστρα του σκάφους υπό πίεση - για την ανίχνευση ελαττωμάτων, αντί για σάρωση της γάστρας.

Η εταιρεία του είπε ότι δεν υπήρχε εξοπλισμός που θα μπορούσε να εκτελέσει μια τέτοια δοκιμή στο κύτος από ανθρακονήματα πάχους 5 ιντσών (12,7 εκατοστών).

Οι αντιρρήσεις του Λόκριτζ για την ασφάλεια του υποβρυχίου είχαν γίνει πλέον γνωστές και το ίδιο έτος η OceanGate μήνυσε τον διευθυντής της στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε την συμφωνία εχεμύθειας που είχαν. 

Ο ίδιος κατέθεσε ανταγωγή ισχυριζόμενος ότι απολύθηκε άδικα επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις δοκιμές και την ασφάλεια.

Η υπόθεση διευθετήθηκε με αδιευκρίνιστους όρους αρκετούς μήνες μετά την κατάθεσή της.

Όλες οι πληροφορίες, σύμφωνα με το AP, περιλαμβάνονται στα έγγραφα της δικογραφίας.