Ελπίδες για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 35%

Ελπίδες για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 35%

Η Eli Lilly δήλωσε ότι θα υποβάλει ταχέως τα αποτελέσματά της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός νέου φαρμάκου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Οι δοκιμές έδειξαν, ότι το πειραματικό φάρμακο που αναπτύχθηκε από την Eli Lilly, επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 35% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε διάστημα 18 μηνών. Η εταιρεία ανακοίνωσε, πως το φάρμακο (donanemab) εκπλήρωσε όλους τους πρωταρχικούς και δευτερεύοντες στόχους της δοκιμής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 35% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε 1.182 άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Σε δοκιμή και σε άλλη ομάδα 552 ατόμων υψηλότερου κινδύνου το φάρμακο έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα, επιβραδύνοντας στο συνολικό δείγμα και των δύο ομάδων τη νόσο κατά 22% βάσει κλίμακας που αναπτύχθηκε από την Lilly και κατά 29% βάσει μίας πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης για την εξέλιξης της άνοιας. Το φάρμακο χορηγήθηκε ως μηνιαία έγχυση μέχρι να εξαφανιστούν οι χαρακτηριστικές πλάκες στον εγκέφαλο. Όσοι έλαβαν το φάρμακο, διατήρησαν επίσης περισσότερο δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Σημειώνεται, ότι με την ίδια κλίμακα άνοιας, πέρσι τα αποτελέσματα δοκιμών του φαρμάκου Leqembi των Eisai και Biogen είχαν δείξει μείωση της εξέλιξης κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το να έχουμε ήδη δύο φάρμακα που επιβραδύνουν τη νόσο έχει επίσης πείσει τους επιστήμονες, ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο μετά από δεκαετίες αποτυχιών. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα φαίνεται να λειτουργούν μόνο στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν ο εγκέφαλος υποστεί υπερβολική βλάβη.

Η Lilly δήλωσε, ότι θα υποβάλει ταχέως τα αποτελέσματά της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές. "Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που το donanemab απέδωσε θετικά κλινικά αποτελέσματα με επιτακτική στατιστική σημασία για τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε αυτή τη δοκιμή", δήλωσε ο Ντάνιελ Σκοβρόνσκι, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός διευθυντής της Lilly.

Τα συμπτώματα

Η έναρξη της νόσου είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα.

Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες και τελικά οδηγούν σε θάνατο.

Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.