ΗΠΑ: Η υπουργός Οικονομικών προτρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους πριν από την 1η Ιουνίου

ΗΠΑ: Η υπουργός Οικονομικών προτρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους πριν από την 1η Ιουνίου

Αδύνατη, λόγω περιορισμένου χρόνου, η προσφυγή στη 14η Τροπολογία του Συντάγματος

Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου ώστε η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. Και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου όντας σε θέση να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Ανέφερα στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) ότι προβλέπουμε ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας από τις αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμησή της δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Λευκός Οίκος και η αντιπολίτευση δίνουν μάχη με τον χρόνο για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγει τη στάση πληρωμών η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όμως σήμερα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή οι δύο πλευρές διαφωνούν για τις περικοπές που απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G7, πρόκειται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ (…) δεν πρέπει να αμφισβητείται». Η Γέλεν ωστόσο εκτίμησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω της νομικής αβεβαιότητας αλλά και του περιορισμένου χρόνου που διαθέτει η κυβέρνηση. «Αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς», επανέλαβε.